Доступність посилання

ТОП новини

Тейшейра: ЄС не потрібна пауза в підписанні угоди про асоціацію з Україною


Європейський Союз не має наміру брати паузу перед підписанням угоди про асоціацію з Україною, стверджує голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

«Він (Президент України Віктор Янукович – ред.) сказав, що ЄС хоче взяти паузу. Але це не так! Як я розумію, пан Янукович зробив цю заяву, оскільки розуміє, що ЄС наразі не буде готовий підписати цю угоду, якщо таке питання буде поставлено. Але це не означає, що ми хочемо щось відкладати. Для чого нам пауза?», – сказав він в інтерв’ю газеті «Коммерсантъ-Украина».

За словами Тейшейри, ЄС «не має найменших сумнівів у важливості цієї угоди і для ЄС, і для України».

«Інша річ, що в Україні є певні люди, для яких ця угода невигідна. І ось вони дійсно нічого не втрачають, якщо з’являється пауза», – переконаний представник ЄС.

Відповідаючи на запитання про те, чи не допускає він ізоляції України, Тейшейра сказав: «Я не можу визначати початок чи кінець ізоляції і не можу від імені ЄС говорити про її існування. Як ви знаєте, країни-члени ЄС дотримуються різних позицій із цього питання. Але у переважної більшості не склалося позитивної думки про процеси, що відбувалися в Україні останні два роки, і тому сьогодні вони ухвалюють відповідні рішення».

Дипломат також висловив розчарування, підбиваючи підсумки свого перебування на цій посаді.

«Чотири роки тому ми розраховували до 2012 року не лише завершити переговори, а й ввести в дію угоду про асоціацію, очікували суттєвого прогресу в проведенні реформ. Ми планували надавати Україні бюджетну підтримку і бачити результат нашої допомоги. І, врешті, розраховували на певний рівень поваги до європейських цінностей – демократії, прав людини, верховенства права. На жаль, сьогодні ситуація виглядає по-іншому. Тому я можу сказати, що очікування не виправдалися – і мої особисті, і Євросоюзу», – зазначив він.

11 травня Президент України Янукович висловив думку, що пауза у відносинах між Україною та ЄС піде на користь обом сторонам. 19 грудня 2011 року на саміті Україна-ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію. 30 березня 2012 року на рівні глав переговорних делегацій відбулося парафування Угоди.
XS
SM
MD
LG