Доступність посилання

ТОП новини

Вертолітний майданчик Януковича є аферою – Бригинець


«Сюди сідатимуть важкі вертольоти військової авіації, такі як МІ-8, вагою 54 тонни» – архітектор
«Сюди сідатимуть важкі вертольоти військової авіації, такі як МІ-8, вагою 54 тонни» – архітектор
Київ – Будівництво на заповідній Парковій алеї Києва навпроти Верховної Ради, яке називають вертолітним майданчиком Президента Януковича, має ознаки афери. Такі попередні висновки зробили учасники тимчасової комісії Київради із забудови дніпрових схилів. Зі свого боку, головний архітектор Києва Сергій Целовальник наголошує, що вертолітний майданчик у центрі столиці необхідний. Однак він зізнається, що остаточного проекту споруди не бачив, хоча будівництво її вже завершується.

У середу на засіданні тимчасової комісії Київради з вивчення забудови дніпрових схилів оприлюднили нові подробиці будівництва на Парковій алеї навпроти Верховної Ради, відомого як «вертолітний майданчик Януковича».
Cюди сідатимуть важкі вертольоти військової авіації, такі як МІ-8, вагою 54 тонни
Сергій Целовальник

Про те, що буде на цьому місці, розповів головний архітектор Києва Сергій Целовальник. «Висота споруди визначена висотою злітного майданчика, а це – десь 11,5 метрів від поверхні землі. Передбачалося, що сюди сідатимуть важкі вертольоти військової авіації, такі як МІ-8, вагою 54 тонни. Льотчики запропонували саджати машини вище рівня землі, щоб не зашкодити деревам, склу, іншим спорудам. Передбачено, що перед склом будуть органічно вписані в ландшафт сонцерізні площини. Кажуть, що такий дизайн погоджено на найвищому рівні. Наскільки на високому – навіть боюся говорити», – зазначив Сергій Целовальник.

Він додав, що не має остаточної версії проекту вертолітного майданчика. «У нас були зауваження, ми попросили їх виправити. Хороший забудовник невдовзі приносить виправлений варіант. Не хочу сказати, що цей – поганий, але ще не приніс», – зауважив головний архітектор Києва.

Окрім того, за словами Целовальника, нове будівельне законодавство не дає йому права вимагати чогось від забудовника – а лише рекомендувати.

Чому довірили будівництво приватній компанії?

Зі свого боку, керівник тимчасової комісії з вивчення забудови схилів Дніпра, а також голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець із опозиційного БЮТ наголосив, що будівництво оформили як об’єкт транспортної інфраструктури, бо лише його найлегше оформити у заповідній зеленій зоні.

Але будівля не схожа на суто транспортний об’єкт, відтак, проект «вертолітного майданчика Януковича» має ознаки афери, заявив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Олександр Бригинець.
Переконаний, це буде одним із перший об’єктів у Києві, який демонтують після зміни влади
Олександр Бригинець

«Багато виступаючих говорили про те, що, скоріш за все, йдеться про аферу, коли під виглядом будівництва транспортного об’єкту збудували невідомо що, не потрібне для транспортної інфраструктури, і не передбачене законом для цієї території. Споруда, яку ми бачимо, більше схожа не на вертолітний майданчик, а на торговельно-розважальний комплекс, – розповідає депутат. – Всі говорять про те, що це буде вертолітний майданчик Президента. Якщо його будує приватна компанія, то Президент довіряє їй більше, аніж державі. Повністю його розумію, бо народу можна довіряти ще менше. Переконаний, це буде одним із перший об’єктів у Києві, який демонтують після зміни влади».

Члени комісії поцікавилися, що буде всередині п’ятиповерхової будівлі, площею 15 тисяч квадратних метрів, на даху якої сідатимуть вертольоти. Представник групи архітекторів, які проектували будівлю, Сергій Степанов зізнався, що точно про це знає лише приватна компанія-забудовник ТОВ «Амадеус КО».

Раніше в інтерв’ю газеті «Сегодня» він розповідав, що будинок закінчать приблизно за півроку, що це буде споруда громадського призначення, як-от конгрес-хол, клуб для конференцій.

Сергій Целовальник на засіданні комісії наголосив, що він вважає вертолітний майданчик у центрі столиці необхідним, оскільки той може використовуватися для екстрених служб, а також для пересування керівництва держави та іноземних делегацій без ескортів, які перешкоджають дорожньому руху в Києві.

Будівництво перевірятимуть, замовника викличуть до Київради

Інші архітектори виступили за всебічне розслідування будівництва вертолітного майданчика, який споруджують із порушеннями закону. Таку думку висловив, зокрема, віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України Георгій Духовничий.
Кожен об’єкт у зсувонебезпечній зоні за законом мав проходити експертизу
Георгій Духовничий

«Кожен об’єкт у зсувонебезпечній зоні за законом мав проходити експертизу, а без неї жодних рухів бути не могло. Ми не повинні брати до відома, «розуміти, хто за цим стоїть». Я розумію, що за цим має стояти закон», – наголосив архітектор.

На наступне засідання комісії з вивчення забудови дніпрових схилів, яке відбудеться за два тижні, планують запросити представника фірми-забудовника. До цього члени комісії планують проінспектувати вертолітний майданчик, що будується.

На початку року Окружний адмінсуд Києва залишив без розгляду позов щодо скасування рішення про виділення земельної ділянки під будівництво вертолітного майданчика.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG