Доступність посилання

ТОП новини

Іран: збагачення урану – не «крок до бомби»


Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив у середу, що збагачення в його країні урану до рівня 20 відсотків – це її «право», а не «крок до (атомної) бомби».

Виступаючи в інтерв’ю французькій супутникові телемережі France 24, він, однак, дав знати, що Іран може й зупинити таке збагачення, якщо йому запропонують достатні поступки.

При цьому Ахмадінеджад усе ж додав, що Іран не очікує на «диво» на планованому на наступний місяць у Москві черговому колі переговорів на ядерну тематику з шістьма з провідних держав світу, так званою групою P5+1, тобто п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН (США, Великою Британією, Францією, Росією й Китаєм) та Німеччиною.

Рада безпеки ООН видала вже загалом шість резолюцій із вимогою до Ірану зупинити власне збагачення урану і наклала на нього вже чотири пакети міжнародних санкцій за відмову зробити це.

Іран створив власне виробництво збагаченого до рівня 20 відсотків урану для свого дослідницького медичного реактора і відмовляється отримувати його з-за кордону в обмін на повну відмову від власного збагачення. Наявність технологій збагачення урану до 20 відсотків дає змогу збагачувати його й до вищих рівнів, потрібних для створення ядерної зброї.

Світова спільнота непокоїться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми насправді приховує намагання здобути ядерну зброю. Тегеран заперечує це і наполягає на своєму праві на «мирний атом», але доказів мирного характеру своєї програми не надає.
XS
SM
MD
LG