Доступність посилання

ТОП новини

Путін намагатиметься перетворити Білорусь на васала Росії – політолог


Мінськ – Володимир Путін у четвер увечері з першим закордонним візитом після його чергового обрання президентом Росії прибув до Білорусі. Путін прилетів на 3 години пізніше, ніж було офіційно заплановано. Весь цей час його у мінському аеропорті чекав білоруський керівник Олександр Лукашенко. Візит російського лідера триватиме до ранку 1 червня.

Те, що Олександр Лукашенко персонально зустрічав Володимира Путіна в аеропорті, а потім сів із ним в один автомобіль, має підкреслити значення, яке надає приїзду російського президента його білоруський колега.

Державні ЗМІ Білорусі вже протягом тижня звертають увагу на те, що Володимир Путін обрав Мінськ для першого свого офіційного візиту після обрання на третій президентський термін. У Мінську висловлюють переконання, що цим Путін хоче проказати особливе ставлення до Білорусі як партнера по Митному союзі та союзній державі.

Прес-служба Олександра Лукашенка подала, як головні теми для обговорення під час цього візиту: розвиток торговельно-економічних зв’язків Білорусі та Росії, інвестиційні проекти та будівництво Білоруської АЕС за рахунок російського кредиту.

Помічник президента Росії Юрій Ушаков у свою чергу зробив наголос на акціонуванні білоруських підприємств російським капіталом.

Путін намагатиметься остаточно перетворити Білорусь на васала Росії – політолог

Проте спостерігачі не очікують від цього візиту якихось радикальних домовленостей. Зокрема московський експерт з міжнародних питань Кирило Коктиш вважає, що Лукашенко не піде на поступки у приватизації білоруських підприємств російськими бізнесменами, а Москва не погодиться на додаткову фінансову підтримку свого західного союзника, на що розраховує Мінськ.

«Ні. Всі гроші, які Росія хотіла дати Білорусі, вона заплатила у листопаді минулого року, коли був виділений кредит на будівництво АЕС, коли була викуплена друга половина акцій «Белтрансгазу», коли дали пільгові ціни на газ. І нових подарунків поки чекати не доводиться», – вважає Кирило Коктиш.

До того ж, за його словами, цей візит до Мінська взагалі транзитний – у п’ятницю Путін полетить до Берліна та Парижа. Від Заходу Володимир Путін, на відміну від Олександра Лукашенка, не хоче ізолюватися.

Тиск Москви на Мінськ буде продовжуватися, переконаний мінський політолог Олексій Король. Володимир Путін робитиме все, щоб далі прив’язати Білорусь до Росії, остаточно перетворити її на свого васала, і в першу чергу – буде скуповувати кращі білоруські підприємства, зауважує Олексій Король.

«Приватизація – це ще один крок, і крок сильний, на прив’язку Білорусі як васала. Тому Росія тисне і буде тиснути, це вже очевидно. Лукашенко буде опиратися, як може, хитрувати і лавірувати, щоб відбитися від приватизації, відтягнути її на певний строк або виторгувати якісь умови для себе», – каже мінський політолог.

Володимир Путін, готуючи свій перший візит, обирав між Білоруссю та Казахстаном, союзниками Росії у Митному союзі. Мінськ та Астану російський президент запрошує і у нове утворення – Євразійський союз, який нагадуватиме СРСР. З цією ідеєю Путін втретє прийшов до влади.

Білоруська опозиція називає цю пропозицію спробою Путіна затягти Білорусь та Казахстан назад у російську імперію.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG