Доступність посилання

ТОП новини

«Південний потік» запрацює через півтора-два роки – Путін


Будівництво морської ділянки другої нитки газопроводу «Північний потік» практично завершено, через півтора-два роки запрацює газопровід «Південний потік». Про це президент Росії Володимир Путін повідомив у своєму виступі на засіданні 29-го саміту Росія – Європейський Союз.

«Здійснюються поставки газу першої ділянкою північноєвропейського газопроводу. Повним ходом йде будівництво його другої нитки. Хочу проінформувати вас, шановні колеги, що морська ділянка другої нитки «Північного потоку» вже практично завершена», – сказав Путін.

Він нагадав, що в грудні минулого року «Південний потік» одержав додатковий імпульс. Турецька сторона схвалила його прокладення в своїй винятковій економічній зоні.

«Ми одержали остаточний дозвіл уряду Турецької Республіки. Плануємо приступити до будівництва цього газопроводу наприкінці поточного року. Думаю, що буде потрібно десь півтора-два роки для того, щоб ця система запрацювала», – сказав російський президент.

«Північний потік» завдовжки 1,2 тисячі кілометрів вже поставляє російський газ до Німеччини. Комерційні поставки газу першою ниткою «Північного потоку» почалися 8 листопада 2011 року. Газопровід «Південний потік» має йти через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи. Перші поставки газу цим газопроводом заплановані на кінець 2015 року.

Раніше Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що нові російські газопроводи до Європи в обхід України не становлять «ніякої альтернативи» українській газотранспортній системі. Україна для управління своєю газотранспортною системою і її модернізації пропонує створити тристоронній консорціум за участі самої України, а також Росії і Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG