Доступність посилання

ТОП новини

У Львові, Донецьку й Харкові проходять акції на підтримку української мови


Понад тисячу людей зібралося біля будівлі Львівської обласної держадміністрації та облради на мітинг проти ухвалення законопроекту про засади державної політики. Люди тримають прапори політичних партій, ікони та плакати, зокрема «Змоскаленню України – ні!», «Любіть Україну або забирайтеся геть!». Заяву про те, що парламент ухвалив у першому читанні законопроект, присутні зустріли криками «Ганьба!» й «Банду – геть!».

У Донецьку акція проти ухвалення Верховною Радою законопроекту про засади державної мовної політики пройшла перед будівлею облдержадміністрації. Понад 50 учасників акції, які представляють різні громадські організації, а також студенти, пришли до ОДА з державними прапорами й великим транспарантом, на якому написано: «Займіться справою!» – а також із плакатами: «Верховна Рада – 5-та колона», «Наскільки стане дешевим газ російською?», «Партія регіонів – ганьба Донбасу» та ін.

У Харкові політичні партії та громадські діячі не змогли об’єднатися навколо мовного питання і провести об’єднаний мітинг. Тому акція ВО «Свобода» почалася о дев’ятій ранку, а мітинг громадських організацій почався близько дванадцятої. Передували мітингам судові заборони проведення акцій на захист української мови 1 і 2 червня. Заборону пояснювали тим, що в центрі міста готуються до Євро-2012, монтують фан-зону тощо. Тому сьогоднішні мітинги в Харкові проводили не на центральній площі міста, а під облдержадміністрацією.

Сьогодні депутати ухвалили у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України.
XS
SM
MD
LG