Доступність посилання

ТОП новини

Російська меншість отримала привілей в Україні (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу на зростання політичного напруження в Україні у зв’язку з ухваленням Верховною Радою у першому читанні проекту закону про основи мовної політики, ініціаторами якого виступили представники правлячої в державі Партії регіонів та їхні союзники в парламенті. Оглядачі на Заході оцінюють цей факт як отримання мовних переваг російською меншістю на сході України. Деякі видання інформують про наміри більшості західних банків залишити Україну у зв’язку зі все частішими аферами з боку крупних позичальників, які через суди ошукали банки на сотні мільйонів доларів. Кажуть, що борги західних банків в Україні сягнули у зв’язку з такими аферами 10 мільярдів доларів, і що вони продовжують зростати. У європейській пресі обговорюють також судовий вирок українським громадянам у Лівії.

Польська Rzeczpospolita інформує, що з ухваленням у першому читанні нового проекту закону про основи мовної політики і подальшим остаточним його затвердженням у Верховної Раді України, російська мова – як регіональна – стане головною у 13 регіонах із 27, включно з Києвом та Севастополем. Ініціаторами цього закону стали депутати Партії регіонів Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов. Опозиція, як звертає увагу газета з Варшави, вважає ухвалення у першому читанні цього проекту закону явищем політичним, і що це є засобом для Партії регіонів у підвищенні її значно зниженого останнім часом рейтингу. Польська газета також зауважує, що проблема російської мови включає в собі як суспільні, так і політичні моменти і додає, що значна група громадян середнього і старшого покоління на сході та півдні України не володіє українською мовою та не вміє вживати її на письмі.

Російська «Независимая газета» отримала зі своїх джерел інформацію, що чимало західних банків можуть піти з України, якщо влада у Києві не гарантуватиме рівноправності кредиторів та позичальників. Газета також стверджує, що представники багатьох західних банків у Києві, які потерпіли від кредитних афер за участь великих і платоспроможних комерційних структур в Україні, мають наміри у найближчі дні зробити з цього приводу офіційну заяву. Із 176 банків, які працюють в Україні, 53 – з іноземним капіталом, включно із 9 російськими. Частка російських банків в Україні останнім часом неухильно зростає. У зв’язку зі зростанням боргів банків, які сягнули вже до 10 мільярдів доларів і продовжують зростати, міжнародні рейтингові агентства знизили прогнози щодо української банківської системи до негативного рівня. Одні експерти вважають, що небезпека згортання західних банків в Україні реальна, інші ж пов’язують це з європейською кризою загалом і сумніваються, що представники західних банків виступлять з новими пропозиціями.

Агентство Франс-Прес (AFP) повідомляє, що «військовий трибунал Лівії виніс вирок 19 українцям, трьом білорусам і двом росіянам за звинуваченням їх у службі на користь режиму скиненого колишнього керівника країни Муаммара Каддафі під час минулорічного конфлікту». Одного росіянина – як координатора групи – засудили надовіку, інші ж отримали по 10 років позбавлення волі з виправними роботами. У Москві сприйняли цей вирок «із здивуванням та обуренням». Посли України і Білорусі були присутні у суді під час оголошення вироку і також заявили, що будуть подавати апеляції. У статті також мовиться, що «Україна близько співпрацювала з режимом Каддафі – біля півтори тисячі громадян цієї країни перебували в Лівії до початку конфлікту у середині лютого 2011 року».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG