Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан протестує проти ударів безпілотників США


Абу Ях’я аль-Лібі, архівний відеокадр
Абу Ях’я аль-Лібі, архівний відеокадр
Міністерство закордонних справ Пакистану викликало сьогодні тимчасового повіреного у справах США і оголосило протест проти повітряних ударів американських безпілотних літаків у прикордонних із Афганістаном північно-східних регіонах країни.

Як повідомило МЗС, Річардові Гоуґланду «офіційно донесли серйозну стурбованість» цими ударами, які Ісламабад вважає незаконними й такими, що порушують міжнародне право і суверенітет Пакистану.

Протест оголосили після останнього наразі такого удару вчора вранці, спрямованого проти одного з чільних діячів терористичної мережі «Аль-Каїда» в Пакистані, про який повідомили сьогодні американські і пакистанські джерела.

За повідомленнями, від суботи в пакистанському регіоні Північний Вазиристан було завдано вже три такі удари, в яких загинули, за різними заявами, від 15 до 30 людей. Але наразі не відомо, чи є серед загиблих і сам Абу Ях’я аль-Лібі, якого вважають другою особою «Аль-Каїди» після її лідера Аймана аз-Завагрі.

Абу Ях’я аль-Лібі, за голову якого США призначили винагороду в 1 мільйон доларів, уже був в американському ув’язненні в Афганістані в першій половині 2000-х років, але втік і відтоді вже кілька разів уникав спроб ліквідувати його.

Північний схід Пакистану вздовж кордону з Афганістаном є зоною племен, представники яких живуть по обидва боки кордону, і базою діяльності в обох країнах бойовиків «Аль-Каїди» й ісламістського руху «Талібан». США вже тривалий час вдаються до ударів із безпілотників проти цих бойовиків. Зокрема, за останні два тижні там було завдано загалом уже вісім таких ударів. Останнім часом Пакистан, відносини якого зі США від минулого року значно погіршилися через цілу низку інцидентів, вимагає від Вашингтона припинити ці удари, в яких гине також і цивільне населення.
XS
SM
MD
LG