Доступність посилання

ТОП новини

Чеські фани вирушили за перемогою, а словацькі вчать українську


Прага – Чехія до європейського чемпіонату з футболу готова. Про це заявив голова чеського фан-клубу, відзначивши, що вже перші кілька сотень найзавзятіших шанувальників чеської національної збірної виїхали до польського Вроцлава. А в сусідній Словаччині вирішили допомогти тим футбольним фанам, хто поїде за футболом в Україну. Для них підготували і видали спеціальний футбольний путівник із українсько-словацьким словничком.

Чехи, як відомо, хокейний народ. Однак цими днями з такою тезою можна посперечатись. Чехи – і футбольний народ, переконані тутешні футбольні фани, які належать до найбільш організованих у Європі.

По-перше, чеські фани мають свій загальнонаціональний фан-клуб, у якому близько шести тисяч фанів зі своїм статутом, програмою роботи і навіть своїми крамницями! До речі, членами чеського фан-клубу є й багато жінок і родин з дітьми. По-друге, чеський фан-клуб має добре організовану мережу своїх філій по всій країні, які заздалегідь продумали все.

8 червня – всі на футбол!

Наприклад, вже нині в самому центрі Праги біля пам’ятника Яну Гусові мерія міста почала встановлювати великий екран, щоб усі бажаючі могли подивитись пряму трансляцію з Вроцлава, де чеська збірна 8 червня гратиме зі збірною Росії. До цього матчу готується вся країна. Мабуть немає пивного бару чи кав’ярні, де у п’ятницю не відкладуть усе заради футболу. І звичайно, чехи переможуть, висловлює переконання голова фан-клубу Богумір Войтовіч.

«У рамках Євро-2012 ми підготували окрему програму, щоб провести своїх футболістів на чемпіонат. Ми також організували спеціальний футбольний день для дітей. А в самому Вроцлаві ми підготували спеціальний фан-парк для наших вболівальників, він десь близько 5 кілометрів від стадіону. Фан-парк забезпечений усім необхідним. Наприклад, у містечку можна буде переночувати, поїсти чи купити пиво. Буде там і великий екран для тих, хто не потрапив на стадіон, але приїхав до Вроцлава підтримати своїх. Нам відомо, що 3 тисячі чехів мають квитки на цей матч із Росією, але до Вроцлава приїде набагато більше болільників», – зазначає Богумір Войтовіч.

Зараз найпопулярнішим одягом у Чехії є футболка національної збірної з іменами футболістів, наприклад, відомого в Європі Томаша Росіцкого, на якого чеські фани покладають великі надії.

Із українцями по-українськи

А фахівці-україністи з університету в південно-словацькому місті Пряшів спеціально для своїх фанів видали «Словацько-український розмовник» про футбол і туризм. У ньому – коротенько – історія футбольних міст: Києва, Донецька, Львова і Харкова, а також словнички на допомогу вболівальникам. Наприклад, «Ďakujem veľmi pekne» – українською «Дуже дякую», чи «Je to úspešná hra» – «Це була вдала гра».

До чемпіонату підготувались також чеські музиканти, які разом із фанами та вірою в перемогу вболіватимуть за своїх у чеських і словацьких містах.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG