Доступність посилання

ТОП новини

Україні необхідно повернути довіру інвесторів – МВФ


Голова місії МВФ в Україні Макс Альєр
Голова місії МВФ в Україні Макс Альєр
Київ – До кінця року в Україні може зрости інфляція – такі прогнози роблять у МВФ. Там також закликають українську владу вжити заходів, аби якнайшвидше повернути довіру інвесторів. У Міністерстві фінансів натомість стверджують, що нинішній приріст державного бюджету дозволить Україні не лише погасити борги, але й накопичити резерви і втримати дефіцит держбюджету на допустимому рівні.

Економічні показники України істотно виросли, особливо в порівнянні з минулими роками, – такої думки дійшли у Міжнародному валютному фонді після візиту в Київ у травні. Серед головних досягнень України там називають пенсійну реформу, ухвалення нового митного кодексу і зниження інфляції до історичного мінімуму. Проте, наголошують у МВФ, останнім часом зменшився попит на український експорт і помітно уповільнився темп економічного зросту (нині він становить лише 3 % – порівняно з 5,2% у 2011 році). Тому, на думку постійного представника МФВ в Україні Макса Альєра, ближче до кінця року слід очікувати чергового підвищення інфляції.

Однак не це у МВФ вважають головною економічною проблемою українців. «Україні
Україні необхідно повернути довіру інвесторів. А для цього Україна повинна проводити таку економічну політику, яка буде направлена на досягнення економічної стабільності і проведення реформ
Макс Альєр
слід звернути увагу на більш насущну проблему – необхідність зовнішнього фінансування, оскільки їй необхідно повертати борг. Тому, з урахуванням тієї ситуації, яку ми бачимо зараз в Європі, ми вважаємо, що Україні необхідно повернути довіру інвесторів. А для цього щоб поновити, більше того, утримати увагу інвесторів до себе, Україна повинна проводити таку економічну політику, яка буде направлена на досягнення економічної стабільності і проведення тих реформ, що були заявлені», – зазначив Альєр.

У МВФ також сумніваються, що Україні вдасться втримати дефіцит держбюджету на допустимому рівні 1,8%. Додатковими прибутками не вдасться покрити додаткові витрати, наголошують економісти. Для того, щоб врятувати ситуацію, у МВФ радять зокрема підняти тарифи на газ, обмежити бюджетні видатки та підвищити гнучкість гривні. Від виконання вищезгаданих умов залежатиме, насамперед, коли МВФ знову почне видавати транші.

Україна вже повернула МВФ 435 мільйонів доларів – Мінфін

Заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський запевняє, що домовленість з МВФ виконується, і за перший квартал обсяг боргів України перед фондом скоротився на 435 мільйонів доларів.

«В цілому більше 21 мільярдів гривень на перше число було у держави. Це дало змогу повністю профінансувати запозичення і накопичити відповідний резерв. Таким чином це забезпечує нам виконання усіх забов’язань бюджету», – повідомив Мярковський.

Він також нагадав, що для того, щоб збільшити експорт, Верховна Рада нещодавно ухвалила закон «Про державну фінансову підтримку експортної діяльності», покликаний вже найближчим часом покращити ситуацію і підняти експортні показники.

Експерт нагадує про потенціал України

Водночас директор аналітичного центру «Да Вінчі» Анатолій Баронін наголошує: перш ніж вирішувати економічні проблеми, Україні треба обрати стратегію – дотримуватися обраного курсу стабілізації або ж лібералізації. На заваді, на його думку, можуть стати відсутність адекватних методик визначення ризику, а також політизація економічного процесу напередодні виборів.

В України є «зазор»: її ситуація набагато краща, ніж у більшості периферійних країн єврозони, і це потрібно використати
Анатолій Баронін

Загалом, на думку Бароніна, в України є всі шанси підняти економіку до належного рівня. «В України є «зазор»: її ситуація набагато краща, ніж у більшості периферійних країн єврозони, і це потрібно використати», – наголошує експерт.

Цю думку підтримали й у МВФ. Там також спростували інформацію про те, нібито у фінансовому об’єднанні зробили, що у 2013 році прогноз курсу становить 9,18 гривні за долар (тоді як у старому була більш оптимістична цифра – 8,44 гривні за долар). За словами Макса Альєра, повідомлення ЗМІ з таким змістом не відповідають дійсності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG