Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович ламає механізми демократії – Freedom House


Україна та Угорщина викликають найбільше занепокоєння Freedom House. Про це йдеться у звіті цієї неурядової правозахисної організації – Nations in Transit 2012 («Нації на переході 2012»). Експерти Freedom House наголошують, що Україна за Президента Януковича різко понизила свій рейтинг щодо головних показників демократичного розвитку.

Звіт Freedom House «Нації на переході 2012» є результатом порівняльного дослідження розвитку демократії у 29 країнах Центральної Європи та Євразії. Результати дослідження вказують, що країни перехідного типу, що досягли значних успіхів по завершенню холодної війни, наразі демонструють високу вразливість своїх молодих демократичних систем.

За останні п'ять років, стагнація й «відкат» щодо демократичних цінностей проявилися навіть у державах – нових членах ЄС та у країнах Балканського півострова. «Угорщина, наочний приклад цієї тенденції», – йдеться у звіті. А Україна демонструє зниження у п’яти з семи показників, за якими оцінюють рівень демократії у «транзитних країнах».

Янукович прагне «путінізації» України

Президент Freedom House Дейвід Крамер наголошує у звіті, що «угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан і український Президент Віктор Янукович під приводом так званих реформ систематично ламали серйозні механізми і баланси. Вони, здається, прагнуть «путінізації» їхніх держав, що є безглуздим з урахуванням, що в Росії «путінізм» був значною мірою дискредитований за минулий рік, оскільки пересічні росіяни шукають все більше гарантій урядової відповідальності та прозорості».

Україна, як ідеться у звіті Freedom House, отримала короткочасну демократичну відкритість після Помаранчевої революції 2004 року, однак зазнала суттєвого падіння демократії за тривожно короткий відрізок часу. При владі Президента Януковича, починаючи від 2011 року відбулося стрімке зниженням незалежності судової системи та загального обсягу демократичних свобод.

На шляху до «авторитарного режиму»?

У звіті також висловлене занепокоєння з приводу того, що «траєкторія падіння демократичних завоювань в Україні, як і негативні тенденції серед багатьох претендентів на членство в ЄС на Балканах, породжує реальні сумніви стосовно перспектив розширення кола демократичних держав у Європі».

У 2010 році, як йдеться у звіті, політична влада в Україні була зосереджена у руках обраного Президента Януковича, значною мірою завдяки сумнівним рішенням Конституційного суду. Останній набрав особливої ролі у зміцненні консолідованої Президентом системи влади в Україні.

Президент Янукович вибірково використовує правосуддя для переслідування своїх політичних опонентів, вважає Freedom House. Янукович посилив втручання Служби безпеки у громадянське життя українців. Він зосередив у своїх руках каральні органи влади і цьому сприяли зміни у законодавстві щодо посилення ролі СБУ у розслідуванні категорії так званих «масових безладів», які підведені під категорію кримінальних злочинів.

В Україні також посилився тиск на засоби інформації, обмеження їхньої незалежності, журналісти і редактори змушені все обережніше висвітлювати політичні теми.

У звіті Freedom House також висловлене занепокоєння з приводу того, що Україна, яка мала перспективи молодої демократії після 2004 року, від 2010-го року у цілому повертається до «пострадянської напів-авторитарної моделі».

Freedom House у своєму звіті Nations in Transit 2012 відносить Україну вже до категорії «гібридних режимів». Далі у цій градації лише «консолідовані авторитарні режими».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG