Доступність посилання

ТОП новини

«Не дамо перетворити Гостиний двір на торговельний центр» – активісти


Громадські активісти не дозволять перетворити Гостиний двір на Контрактовій площі в Києві на торговельно-розважальний центр. Про це на першій прес-конференції організаторів Гостиної Республіки на Подолі заявив один із ініціаторів її створення, активіст організації «Збережи старий Київ» Ігор Луценко. За його словами, у громадськості є 2 основні вимоги.

«Збереження освітнього, культурного, мистецького та громадського призначення цієї будівлі, тобто ми проти того, щоб перетворювати це надзвичайне місце у житті Києва і Подолу, зокрема, на торговельно-розважальний центр. Друга вимога на законодавчому рівні – збереження Гостиного двору як пам’ятки архітектури та історії», – сказав Ігор Луценко.

«Ми не вимагаємо від влади, щоб вона тут заново все переробила, ми самі вже це робимо»,– наголосив активіст.

Микола Жаріков, головний архітектор Києва у 1987–1992 роках, який брав тоді участь у добудові Гостиного двору, підтримав активістів та запропонував надіслати відкритого листа Президенту України з вимогою переглянути передачу Гостиного двору у приватні руки.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виключено зі списку пам’яток архітектури України, що перебувають під охороною держави. 26 квітня 2012 року Київрада надала дозвіл на розробку проекту землеустрою ПАТ «Укрреставрація» на Контрактовій площі, 4 для реконструкції будівлі під торговельно-офісний центр.

У зв’язку з активними діями забудовника на сьогодні Гостиний двір перебуває під наглядом активістів, які влаштували там мистецько-освітній простір «Гостина Республіка» і виступають проти реконструкції споруди.
XS
SM
MD
LG