Доступність посилання

ТОП новини

Китай і Росія проти втручань у Сирії й Ірані


Володимир Путін (л) і Ху Цзіньтао (п) на зустрічі в Пекіні 6 червня 2012 року
Володимир Путін (л) і Ху Цзіньтао (п) на зустрічі в Пекіні 6 червня 2012 року
Керівники Китаю і Росії Ху Цзіньтао і Володимир Путін спільно виступили сьогодні проти будь-якого можливого зовнішнього воєнного втручання в Сирії і проти будь-яких можливих воєнних операцій проти ядерних об’єктів Ірану й проти нових санкцій щодо цієї країни.

Як мовиться в спільній заяві, оприлюдненій після їхньої зустрічі в Пекіні, Росія і Китай, зокрема, «рішуче виступають проти намагань врегулювати кризу в Сирії за допомогою зовнішнього воєнного втручання, а також проти нав’язування … політики зміни режиму» в цій країні.

Обидва президенти також «виступають проти використання воєнною сили чи погрози такою силою проти Ірану і не схвалюють запровадження односторонніх санкцій» проти Тегерана через його ядерну програму.

Крім того, Ху Цзіньтао і Володимир Путін закликали до стриманості на Корейському півострові й до швидкого поновлення шестисторонніх переговорів щодо ядерної програми Північної Кореї.

Росія і Китай уже кілька разів блокували ухвалення резолюцій Ради безпеки ООН, які мали запровадити санкції проти влади Сирії через жорстоке придушення нею масових опозиційних виступів. Обидві країни також опираються дальшому розширенню міжнародних санкцій щодо Ірану, який відмовляється виконувати рішення міжнародної спільноти і припинити власне збагачення урану або надати докази мирного, як він стверджує, характеру своєї ядерної програми, що, як вважають у світі, може мати приховану мету створити ядерну зброю.
XS
SM
MD
LG