Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України приваблює інвесторів чи відлякує їх?


Київ – Кабінет Міністрів всіляко підтримуватиме українських товаровиробників і стимулювати іноземні інвестиції. Про це у середу на брифінгу після засідання Кабміну заявив профільний міністр Петро Порошенко. Тим не менш, самі підприємці явного покращення не відчувають, а депутати від опозиції стверджують: ситуація в Україні відлякує інвесторів – як українських, так і закордонних.

В умовах кризи підтримка українського товаровиробника – питання національної безпеки, зазначає міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Під час засідання Кабміну урядовці розглядали можливості для скорочення імпорту іноземних товарів і підтримки українського виробника.

За словами Порошенка, підтримка, по-перше, відбуватиметься через стабілізацію тарифів на електроенергію, газ і транспорт для промислових виробників. По-друге, через спрощення документального забезпечення діяльності бізнесу, зокрема, скасують сертифікацію окремих видів послуг.

Це все – демонстрація того, що в Україну інвестувати безпечно і вигідно, зауважив міністр. Як приклад успішної співпраці він називає домовленість про видобуток українського сланцевого газу міжнародними енергетичними компаніями Shell і Chevron.
Ми будемо боротися за кожне високооплачуване, висококваліфіковане робоче місце
Петро Порошенко

«Ми будемо боротися за кожне високооплачуване, висококваліфіковане робоче місце. Я буду боротися за кожну гривню прямих іноземних інвестицій, яка має зайти в Україну», – наголошує Порошенко.

Дві сторони реформ?

Виробник хлібобулочної продукції із Запоріжжя Олексій Пучков нині підтримки влади не відчуває. Каже: останнім часом у їхньому місті закривається багато підприємств, люди просто йдуть.
З одного боку, нам знизили ціну на газ, але одразу – зростання податку на додану вартість
Олексій Пучков

«Я чітко сприймаю обіцяні нововведення як таку професійну схему на рівні держави. З одного боку, нам знизили ціну на газ. Ми, підприємці, побачили незначне зниження, але одразу – зростання податку на додану вартість», – констатує підприємець.

А зменшення кількості «старих» ліцензованих платних послуг і довідок, які потрібні підприємцеві, водночас компенсується появою нових, нарікає Пучков. Ініціативи уряду підприємець, в принципі, вітає, однак сумнівається у тому, що ситуація зміниться кардинально.

Нинішню ситуацію не змінити поправками до законодавства – Ляпіна

Сьогодні в Україні вкрай низький захист прав власності: те, що у тебе є сьогодні, завтра можуть відібрати через суд, і це тривожить не тільки українських підприємців, а й іноземних інвесторів, зауважує консультант Асоціації малого бізнесу Ксенія Ляпіна, депутат із опозиційної фракції НУНС.

«Ті самі Shell і Chevron уже коментували зміни до Податкового кодексу, які скасовують поняття рентної плати і разом із ним скасовують усі стимулюючі заходи, які передбачалися цим розділом Податкового кодексу для інвест-проектів із погіршеними геологічними умовами», – говорить вона.

За словами Ксенії Ляпіної, ситуацію не можна поліпшити технічним ухваленням відповідних законів щодо підприємництва, оскільки вона зумовлена глибинними процесами у суспільстві: корупцією і невиконанням уже існуючих законів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG