Доступність посилання

ТОП новини

В Україні росте кількість скоєних на ґрунті ненависті злочинів – правозахисники


Українські правозахисники зазначають, що в країні зросла кількість злочинів, скоєних на ґрунті ненависті, їхніми жертвами стають іноземці, іудеї та геї. Про це свідчать результати загальноукраїнського моніторингу «Злочини на ґрунті ненависті в Україні», який проводили Харківська правозахисна група та її партнери з 2011 по 2012 рік у 17 регіонах України.

Зокрема, як зазначив голова групи Євген Захаров, «злочини на ґрунті ненависті в країні мають місце, але, на жаль, правоохоронні органи не поспішають саме так їх кваліфікувати». За його словами, правозахисники зафіксували 62 злочини на ґрунті ненависті з квітня 2011 по квітень 2012 року, зокрема 27 нападів на іноземців, під час яких постраждали 48 іноземних громадян.

«Це трохи більше, ніж було у 2009-2011 році. Тоді було зафіксовано 35 постраждалих іноземців від таких нападів», – сказав Захаров.

Як зазначив Захаров. загалом за період з 2009-го по 2011 рік, коли проводилися такі моніторинги, за даними МВС, в Україні було зафіксовано 126 нападів на іноземців із далекого зарубіжжя. При цьому серед таких злочинів були як умисні вбивства та заподіяння тілесних ушкоджень, так і хуліганство. Однак як злочини на ґрунті ненависті МВС зафіксувало лише 11 випадків.

Говорячи про те, хто є жертвами злочинів на ґрунті ненависті, правозахисники відзначили кілька груп: іноземці, громадяни України неслов'янської зовнішності, роми, кримські татари, представники іудейської віри, а також представники спільноти лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ-спільноти).
XS
SM
MD
LG