Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси і китайці – брати навік!


Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко знайшов ще одного старшого брата – Китай, який активно поширює свою економічну присутність на білоруський території. Китайські проекти в Мінську називають експансією, вони вже насторожують і білорусів, і керівництво союзної Росії.

Архітектура Мінська незабаром збагатиться китайськими мотивами. Тут китайські фахівці за китайські гроші (і за китайськими будівельними нормативами) вже будують свій житловий район «Лебяжий». До чемпіонату світу з хокею 2014 року в Мінську китайці будують п’ятизірковий готель «Пекін», потім на 13 гектарах мінської території почнеться зведення багатофункціонального комплексу «Чайна-Таун»…

Але найбільшим проектом має стати Білорусько-китайський технопарк, якому відведено 80 квадратних кілометрів землі на схід від Мінська. До 2025 року у цей парк китайці мають інвестувати 30 мільярдів доларів, збудувати підприємства з машинобудування, біомедицини, електроніки – загалом на 600 тисяч робочих місць.

Таким чином поблизу Мінська виросте ще одне мільйонне промислове місто, яке контролюватиметься китайським бізнесом і працюватиме за китайськими технологіями. Указ про створення цього парку днями підписав президент Лукашенко, незважаючи на численні протести місцевого населення.

«У китайців сьогодні грошей кури не клюють» – Лукашенко

Ізольований від Заходу Олександр Лукашенко пояснює запрошення китайцям до Білорусі потребою інвестицій, передових технологій та бажанням отримати ще одного потужного союзника.
У китайців сьогодні грошей кури не клюють, їм немає де гроші подіти! Я хочу, щоб вони до нас прийшли
Олександр Лукашенко

«Слухайте, у китайців сьогодні грошей кури не клюють, їм немає де гроші подіти! Я хочу, щоб вони до нас прийшли. Це сьогодні імперія, а завтра світовий лідер! Хіба це погано, що ми будемо опиратися на плече дружнього Китаю?» – заявив Лукашенко.

Мешканці поселень та дачники на території Смолевіцького району Мінської області, де будуть зводити технопарк, провели кілька мітингів протесту з приводу цього плану. Реакція влади була традиційна: організаторів зібрань затримали та засудили.

Але подолати невдоволення з іншої сторони Лукашенкові буде важче. Шостого червня посол Росії Олександр Суріков висловив занепокоєння Москви білорусько-китайською дружбою. Зокрема бажанням Мінська від 2013 року почати виробництво на своїй території китайських автомобілів.
Ми не можемо заборонити Білорусі збирати будь-які автомобілі, але ми не хочемо зруйнувати наше російське автомобілебудування
Олександр Суріков

«Ми, безумовно, не можемо заборонити Білорусі збирати будь-які автомобілі, але звертаємо увагу, що виникнуть питання. Якщо це станеться, це буде предметом серйозних обговорень між російською та білоруською сторонами, ми не хочемо зруйнувати наше російське автомобілебудування», – зазначив російський посол.

Китай – порятунок Білорусі від російського пресингу?

Білорусь та Росія входять до одного Митного союзу, тому китайські проекти в Білорусі можуть вплинути і на російську економіку, китайський бізнес може стати конкурентом Росії на власній території. А у політичному сенсі Білорусь у Китаї може знайти союзника, який би захистив її від імперських зазіхань Росії, вважає білоруський політолог Олександр Класковський.
Для Білорусі Китай – це можливість певною мірою врятуватися від російського пресингу
Олександр Класковський

«Це той випадок, коли геополітичні інтереси Білорусі і Росії не збігаються. І це показує неправильність фраз про те, що у Білорусі та Росії однакова політика, однакові інтереси. Маленька Білорусь, на відміну від Росії, лежить далеко від Китаю. Тут розуміють, що окупації не буде. А разом з тим можна створювати, і нещодавно про це сказав Лукашенко, третю опору в зовнішній політиці. Дійсно, для Білорусі Китай – це можливість певною мірою врятуватися від російського пресингу».

Китай багато років підтримує білоруську владу, у тому числі матеріально, не висуваючи якихось політичних вимог. Єдине, чого бракує китайським бізнесменам у Білорусі, – це ліберального економічного законодавства.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG