Доступність посилання

ТОП новини

Януковича нагодують золотою малиною?


Київ – Державне управління справами (ДУС), яке обслуговує вищих посадових осіб, закупило фрукти за цінами, в середньому, удвічі вищими від ринкових. Як повідомляє інтерент-видання «Наші гроші», найдорожче платникам податків обійшлася імпортна малина – по 672 гривні за кілограм. Експерти припускають, що йдеться не лише про надзвичайно дорогі фрукти, а й про корупцію. Натомість у структурному підрозділі ДУС – держпідприємстві «Гарант-сервіс», яке здійснило закупівлю, категорично заперечують цю інформацію.

Державне підприємство Державного управління справами «Гарант-сервіс» закупило фруктів та овочів на загальну суму 2,6 мільйона гривень. Як повідомляє інтернет-видання «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель», черешню закупили по 63 гривні за кілограм, вишня по 54 гривні за кілограм, полуниця по 66 гривень за кілограм. На київських ринках ця продукція, в середньому, удвічі дешевша.

Та найдорожче обійшлися імпортні фрукти: черешню придбано по 204 гривні за кілограм, полуницю по 312 гривень за кілограм, а рекорд встановила імпортна малина – 672 гривні за кілограм. Такої дорогої малини мають закупити 160 кілограмів. Тим часом, мінімальна зарплата в Україні становить зараз 1094 гривні. А середньостатистичної пенсії вистачило б лише на два кілограми імпортної малини для чиновників.
«Їж ананаси, рябчиків жуй…»

Редактор видання «Наші гроші», яке спеціалізується на розслідуванні корупції у сфері держзакупівель, Юрій Ніколов припускає, що йдеться не лише про любов високопосадовців до екзотичних фруктів, а й про корупцію.
«Гарант-сервіс» забезпечує харчами президентські їдальні
Юрій Ніколов

«Від початку року «Гарант-сервіс», який забезпечує харчами президентські їдальні, постійно купував якусь продукцію за цінами, до яких не виникало питань. Звісно, якщо не казати про те, що купували ікру по тисячу гривень за баночку або шампанське «Вдова Кліко» по 600 гривень за пляшку. Але це ринкова ціна на такі розкішні харчі. І от уперше ми зіткнулися із випадком, коли президентське підприємство закуповує товари за значно завищеною ціною», – каже експерт.

Левова частка плодоовочевої продукції на 2,42 мільйона гривень закуплена у фірми зі статутним фондом у 50 гривень.
Фірма, яка виграла тендер, перераховує отримані від замовника гроші іншій фірмі, та – іншій, та – іншій… А потім фірма на початку ланцюжку банкрутує
Юрій Ніколов

«Податкові та правоохоронні органи часто виявляють, що фірма, яка виграла тендер, перераховує отримані від замовника гроші іншій фірмі, та – іншій, та – іншій… А потім фірма на початку ланцюжку банкрутує. Але, скажімо, так збанкрутіла фірма зі статутним капіталом 50 гривень – це недорого для організаторів схеми», – зазначає Юрій Ніколов.

ДУСя категорично заперечує

Тим часом, директор підприємства «Гарант-сервіс» Тамара Козіянчук в інтерв’ю Радіо Свобода категорично заперечила інформацію про закупівлю фруктів за ціною вище ринкової.
Хто дав цю інформацію?! Це плітка! Треба в суд подавати на вас усіх!
Тамара Козіянчук

«Хто дав цю інформацію?! Звідки ви це взяли?! Найдіть такий документ! Це така плітка! Треба в суд подавати на вас усіх! Та не було цього! Даю вам слово честі, що це брехня!», – емоційно заявила вона.

Разом із цим Тамара Козіянчук припускає, що це могла бути ціна упаковки, вагою в кілька кілограмів. Вона запевняє, що порушень у діяльності держпідприємства, яке регулярно перевіряє Контрольно-ревізійне управління, немає.

Представники влади неодноразово казали про необхідність забезпечити прозорість системи державних закупівель та зробити її менш «корупційноємною». Відповідні законодавчі зміни обіцяв ініціювати міністр економіки Петро Порошенко.

Як вважає народний депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна, зараз держзакупівлі є відносно прозорими, проте це не заважає зростанню корупційної складової. За її словами, «таку інформацію можна знайти і оприлюднити, про неї можна поговорити, але далі наслідків не настає».

За даними МВС, внаслідок порушень під час держзакупівель держава у першому кварталі цього року втратила 400 мільйонів гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG