Доступність посилання

ТОП новини

У Кривому Розі збирають підписи на захист української і попереджають про «інші способи боротьби»


У Кривому Розі активісти місцевої організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» першими почали збирати підписи за зняття з розгляду Верховної Ради законопроекту «Про засади державної мовної політики», повідомила сьогодні Радіо Свобода керівник міської організації «Батьківщини» Віра Вернигор.

За її словами, партійці наразі відмовились від практики збирання підпису в наметах, адже «будь-який намет можна заборонити», а просто вийшли на вулиці міста, щоб дізнатись думку людей щодо «мовного» законопроекту і зібрати підписи. До представників «Батьківщини» долучились також активісти незалежних профспілок Кривого Рогу. Як зазначила Віра Вернигор, у перший день у Кривому Розі зібрали понад тисячу підписів.

Активісти закликають однодумців із інших регіонів приєднатися до акції.

«Криворізька міська організація ВО «Батьківщина» вимагає від парламентаріїв та Президента, який є гарантом Конституції, негайно зняти питання про державну мову з порядку денного сесії. Вирішуйте соціальні, економічні питання, долайте бідність, але ні в якому разі не руйнуйте націю, яка довірила вам владу», – заявила Віра Вернигор.

Вона також зазначила, що аркуші з підписами супротивників «мовного» законопроекту передадуть до Верховної Ради, і наголосила: підписанти відвели народним депутатам термін до 20 червня на зняття законопроекту з розгляду, в іншому разі вони застосують «інші способи боротьби».

5 червня Верховна Рада голосами 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, ухвалила в першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова має стати регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27, – як вважає опозиція, за рахунок української.
XS
SM
MD
LG