Доступність посилання

ТОП новини

Київ готовий до Євро-2012 на «4» – експерти


Фан-зона Євро-2012, Київ, 7 червня 2012 року
Фан-зона Євро-2012, Київ, 7 червня 2012 року
Київ – Українська столиця готова приймати Євро-2012, запевняють представники київської влади та організатори турніру – керівники УЄФА. Зі свого боку, представники опозиції в Київраді та частина незалежних експертів готовність міста до спортивної події оцінюють низько через поганий стан доріг, транспортної інфраструктури, кемпінгів для іноземців і навіть – фан-зони, підготовку якої досі не завершили. Серед напрямків, за якими Київ готовий найкраще, фахівці називають НСК «Олімпійський», аеропорти, готельний бізнес.

Київ зустрічає Чемпіонат Європи з футболу з реконструйованою футбольною ареною, кількома новими транспортними розв’язками та з косметичним ремонтом центральних вулиць, серед яких – історичний Андріївський узвіз. Щоправда, під час підготовки до турніру місто втратило частину історичних будівель.

Огородили металевою сіткою та перетворили на фан-зону частину Хрещатика разом із майданом Незалежності, й тепер однойменна станція метро не працює на вхід та вихід.

У фан-зоні – безліч торговельних закладів. Поруч у величезній клітці поселили живий символ турніру – племінного кабана Фунтика, який передбачатиме результати матчів.

Кабан-віщун обиратиме переможців Євро-2012
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

​Автомобільний рух у центрі Києва обмежений. Тому кожному мешканцю центральних кварталів комунальники роздали карти з маршрутами проходу та проїзду до його будинку. Навколо центру столиці – затори з ранку і до вечора.

Подекуди досі тривають ремонтні роботи, височіють купи будівельного сміття. Але загалом на вулицях стало помітно чистіше, більше квітів, і – реклами Євро-2012.

Недоробки: дороги, туалети, пляжі, міський транспорт

Громадська кампанія «Європатруль» провела комплексний аналіз підготовки Києва до Євро-2012. З-поміж українських міст Київ готовий найкраще, але оцінка за підготовку – не більше четвірки за п’ятибальною шкалою, ділиться результатами аналізу з Радіо Свобода експерт «Європатруля» В’ячеслав Коновалов.
Очікую, що буде колапс із в’їздом уболівальників
В’ячеслав Коновалов

«Головний провал підготовки – відсутність кільцевої дороги довкола Києва. Бо в’їзди до міста не облаштовані для пікових навантажень. До того ж, вантажівки до центру не пускають вдень, зупинятися їм ніде, і вони паркуються просто на узбіччях. Туалети – жахливі. Очікую, що буде колапс із в’їздом уболівальників. Щодо громадського транспорту, з 500 обіцяних тролейбусів та автобусів придбали 250, частина з них несправні. Із 80 пляжів Києва для туристів загалом готові лише Дитячий пляж та Труханів острів. Більш-менш готова фан-зона, однак невідомо, скільки уболівальників реально приїде».

Як змінився Київ до Євро-2012
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Зауваження у кампанії «Європатруль» викликала й якість англійського перекладу в метро. В’ячеслав Коновалов визнає, що готелі почали знижувати ціни для туристів, однак вони досі є вищими, ніж у Польщі.

Успіхи: стадіон, аеропорт, готелі, ресторани

Самі ж представники готельного бізнесу наголошують, що до напливу туристів готові повністю.

«Готелів є достатньо, окрім того, їм можна знайти альтернативу. Ресторани можуть задовольнити найвибагливіших туристів, персонал володіє англійською та іншими іноземними мовами. Напередодні турніру в Києві з’явилося понад 30 нових готелів, серед яких – і п’ятизіркові», – зазначає заступник голови Асоціації лідерів турбізнесу Олександр Новіковський.

При цьому він визнає, що місто недостатньо прибране та відремонтоване до Євро-2012, однак упевнений, що це не зіпсує його шарму для іноземців.

Київ повністю готовий до Євро-2012, заявляють українські урядовці. Поділяє цю думку й керівник Головного управління благоустрою Київської міськдержадміністрації Сергій Садовий, який опікується підготовкою інфраструктури міста до чемпіонату.
Ми працюємо, щоб показати та довести, що Київ – найкраще місто на земній кулі
Сергій Садовий

«Оцінку того, як змінився Київ задля турніру – дадуть самі кияни та гості міста, – каже він. – Ми готувалися за багатьма напрямками. Це і розміщення туристів, і впорядкування територій, і озеленення, і в’їзди до міста. Це і асфальтування, і ремонт фасадів. У півторакілометровій зоні довкола центру прибрали понад 300 кіосків. Покажчики на вулицях замінені на англомовні, відпрацьована фан-зона та маршрути уболівальників. Ми працюємо, щоб показати та довести, що Київ – найкраще місто на земній кулі».

Однак представники опозиції у Київраді вважають, що владі показати цього не вдалося.

На Хрещатику порубали дерева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Євро-2012 матиме успіх, якщо туристи захочуть повернутися – експерт

Керівник комісії Київради з питань культури, бютівець Олександр Бригинець називає підготовку до турніру професійною поразкою київської влади.
Комунальні служби не працюють, нові пластикові урни, які поставили – незугарні
Олександр Бригинець

«Незважаючи на величезне бажання КМДА продемонструвати готовність – навіть у безпосередній близькості до стадіону довелося ламати асфальт і замінювати старі труби, на Андріївському узвозі – прорвало нові! Комунальні служби не працюють, нові пластикові урни, які поставили – незугарні. В центрі Києва є десятки будинків, які жахливо виглядають, їх навіть не намагалися ремонтувати. Позитивні зміни – те, що добудували стадіон. Але за такі гроші можна було би збудувати два нових», – зауважив Олександр Бригинець.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вказує на численні недоробки в підготовці до турніру. Зокрема згадує про відмову будівельної інспекції ввести в експлуатацію оновлений Андріївський узвіз та розв’язку біля мосту Патона.
Можна говорити про неповну компетентність міської влади щодо підготовки інфраструктури
Костянтин Матвієнко

«Недоробок і зловживань – багато. Як висновок – можна говорити про неповну компетентність міської влади щодо підготовки інфраструктури», – зазначає Матвієнко.

Попри всі проблеми, іноземні туристи, які бодай раз побували в Києві, повертаються до нього ще, ділиться з Радіо Свобода спостереженнями керівник проекту «Захоплюючий Київ» Арсеній Фінберг.
Сподіваюся, що в результаті Євро-2012 Київ отримає потужний стимул для розвитку туризму, стане популярнішим у світі
Арсеній Фінберг

«Сподіваюся, що в результаті Євро-2012 Київ отримає потужний стимул для розвитку туризму, стане популярнішим у світі, – каже він. – Попри всі бойкоти з політичних міркувань чемпіонат відбудеться, і якщо ми добре зустрінемо іноземних гостей, їм сподобається, то вони рознесуть цю інформацію друзям, рідним і близьким. Київ потребує цього, бо він є дуже красивим містом, але про нього дуже мало знають».

До офіційного відкриття турніру Євро-2012 в Україні та Польщі залишилося менше доби. На Хрещатику, де в п’ятницю увечері відбудеться відкриття, ще тривають підготовчі та монтажні роботи.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG