Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську протестували проти мовного законопроекту


Перед початком сесії Івано-Франківської обласної ради під прапорами ВО «Свобода», «Батьківщини», «Фронту змін», партії «Удар», УРП, КУН розпочалася акція проти законопроекту «Про засади мовної державної політики», ухваленого Верховної Радою України 5 червня у першому читанні. В акції, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, взяли участь близько півтори тисячі людей.

Протестувальники тримали плакати «Без мови немає нації», «Захист мови – захист держави», скандували «Другій державній мові – ні!», а делегати з Коломийщини прийшли з пов’язками на обличчях «Стоп регіонал».

Одразу після відкриття сесії була оголошена перерва для проведення віче перед приміщенням адміністративного будинку влади за участю депутатів місцевих рад з усіх районів Прикарпаття.

Було оприлюднене звернення до Президента України і Верховної Ради про недопущення в Україні другої державної мови, яке прикарпатські депутати ухвалили 5 червня у Києві, на позачерговій сесії під стінами парламенту. З 114 депутатів до столиці виїжджало 59, які проголосували за цей документ. Депутатів, які не їздили до Києва, мітингувальники супроводжували вигуками «Ганьба!».

У зверненні сказано, що мовний законопроект Ківалова-Колесніченка «фактично намагається впровадити в Україні другу державну мову, російську, звузити сферу вживання мови української як державної, порушити громадянський спокій у суспільстві, посіяти міжнаціональну ворожнечу».

5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.
XS
SM
MD
LG