Доступність посилання

ТОП новини

У Криму з державного телеканалу зняли випуск новин без Президента Януковича


Сімферополь – Виконувач обов’язків генерального директора Державної телерадіокомпанії «Крим» Валерій Гуменюк зняв з телеефіру новинну програму «Хаберлер», яку готує Кримськотатарська редакція каналу. Про це Радіо Свобода повідомив її редактор і ведучий Шевкет Ганієв. За словами журналіста, підставою для зняття учорашнього денного випуску новин «Хаберлер» з ефіру Валерій Гуменюк назвав відсутність у програмі повідомлень про Президента України.

Шевкет Ганієв розповів Радіо Свобода, що 5 червня мав розмову з керівником ДТРК «Крим» і той висунув йому претензії через те, що в програмі «Хаберлер» не було сюжету про Президента України та його «соціальні ініціативи». Коли ж редактор спробував пояснити, чому це недоцільно, виконувач обов’язків гендиректора заявив, що «дискутувати не збирається», і пригрозив «вжити заходів», якщо у новинах, які виходять кримськотатарською мовою, не буде інформації про президента Януковича.

А вже 7 червня погроза втілилася у життя. За словами Шевкета Ганієва, за 20 хвилин до ефіру повідомили, що програма знімається.
Це може підтвердити весь колектив, який сприйняв цю інформацію гостро
Шевкет Ганієв

«Заступник гендиректора пояснила: бо ми не взяли до уваги зауважень, що немає сюжетів про Президента. Це може підтвердити весь колектив, який сприйняв цю інформацію гостро», – зазначає Шевкет Ганієв.

Президента треба висвітлювати щодня – в. о. гендиректора

Валерій Гуменюк в інтерв’ю Радіо Свобода відмовився підтвердити, що вимагав від журналістів вставляти сюжети про Президента Януковича. Він стверджує, що програму «Хаберлер» зняли через невчасну її підготовку. За його словами, це питання «внутрішньої дисципліни, чисто технічне», причина зняття програми в тому, що її запис не був наданий вчасно і через те, відповідно, в ефір вона не пішла.

«Якщо ж говорити про висвітлення того, що відбувається у державі, ініціативи Президента, прем’єра, то це що – не першочергові новини? Якщо щось цікаве відбувається у країні, то телебачення, радіо, ЗМІ це мають висвітлювати», – заявив Валерій Гуменюк. Він зауважив, що Шевкет Ганієв не зможе надати письмові підтвердження його погроз зняти випуск новин кримськотатарською мовою з ефіру, якщо там не буде сюжетів про Президента.

Журналісти скаржитимуться на цензуру до прокуратури

Водночас, Шевкет Ганієв розповів, що програма «Хаберлер» має лише 13 хвилин ефіру і в ній виходять переважно сюжети про місцеві події і проблеми, пов’язані з життям кримськотатарської громади. Про Президента там повідомляють лише в контексті кримськотатарської проблематики, зазначив журналіст.

У Кримськотатарській редакції ДТРК «Крим» повідомили, що її журналісти написали заяву до Прокуратури Криму і звернення до республіканської влади.

З проханням до кримської прокуратури перевірити законність дій виконувача обов’язків генерального директора ДТРК «Крим» звернувся і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму.

Кримську державну телерадіокомпанію випускник Сімферопольського військово-політичного будівельного училища Валерій Гуменюк очолив у лютому нинішнього року. Раніше з діяльністю телебачення і мас-медіа він ніяк не був пов’язаний: до цього працював на посаді начальника управління Державної міграційної служби в Херсонській області, а в 2007 році очолював комунальне підприємство «Житлорембудсервіс» у Києві.

У березні Валерій Гуменюк потрапив у скандал з новими «темнимками» – листами з Державного комітету з телебачення і радіомовлення України, в яких містилися «прохання» про розміщення в новинних випусках регіональних ДТРК сюжетів про перших осіб держави і вимога відзвітувати про виконання цього доручення. Існування цих листів Валерій Гуменюк підтвердив і заявив, що «прохання» з Києва «будуть виконані без змін ефірної сітки».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG