Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Шарій: за мною до Литви виїхали хлопці з МВС чи від МВС


Український журналіст Анатолій Шарій 8 червня отримав притулок у Литві. Він подав таке прохання у березні, заявляючи про переслідування з боку українських правоохоронців. У міліції це спростовують. В Україні у 2011 році проти Шарія були порушені дві кримінальні справи за звинуваченнями у хуліганстві та інсценуванні самонападу. Він називає справи сфабрикованими і пов’язує їх зі своїми розслідуваннями про українських правоохоронців. Про своє життя в Литві Анатолій Шарій докладніше розповів у телефонному інтерв’ю Радіо Свобода.

– Які саме документи Ви отримали від Литви?

– Повний статус біженця, постійне проживання в ЄС. Через 5 років статус автоматично оновлюється. Це максимум, який вони могли дати.

– Ви виїхали за кордон, залишивши в Україні маленьку дитину, дружину і хвору маму. Чи вони до Вас приєднаються у Литві?
Я люблю свою країну і мрію туди повернутися, але поки там ці покидьки, я, звичайно, повернутися туди не зможу

– Мама померла місяць тому, у мене не вийшло навіть бути присутнім на її похороні. Дружина з дитиною… Не знаю, у мене досить невизначене становище. Все визначено зі статусом, але не визначено з роботою і з побутовими умовами. А в дружини гарна робота в Україні. Плюс, я завжди наголошував від самого початку: я ніколи не мріяв жити у Євросоюзі. Я люблю свою країну і мрію туди повернутися, але поки там ці покидьки, я, звичайно, повернутися туди не зможу.

– Скажіть, будь-ласка, на які гроші Ви живете в Литві, чи Вас підтримує, можливо, якась із організацій українських чи литовських?

– Ні, ніхто мені не допомагає. Я живу за гроші, які заробляю своєю журналістською діяльністю, працюючи з Україною. Звичайно, багато сайтів відмовилися від співпраці, через що – цікаво! Йшли листи такого змісту: все класно, Толю, але це твоя війна і зв’язуватися з МВС і повторювати твою історію ми не хочемо. Це досить серйозні люди, яких я поважаю, писали.

– Ви у Литві чекали на розгляд свого клопотання три місяці. Чи за цей час із Вами зв’язувалися українські офіційні представники?

– До мене приїжджали депутати Віктор Уколов і Олена Бондаренко, представник і влади, і опозиції. І вони обоє дали інтерв’ю, в якому однозначно сказали, що вони би хотіли, щоб мені дали статус біженця, бо поки що повертатися в Україну я за об’єктивними причинами не можу, бо МВС у нас, як я розумію, це автономна система, на яку влада не може впливати.

– У міліції спростовують Ваші звинувачення і речник київської міліції Володимир Поліщук казав Радіо Свобода кілька місяців тому, що прокуратура обов’язково відреагувала б, якби були підстави.
Прокуратура завжди підтримує лінію МВС, а потім суд підтримує прокуратуру. Це єдина система

– Я думаю, що він це бовкнув від розгубленості, бо МВС не чекало, що я піду. Насправді в прокуратуру було багато звернень. Прокуратура не відреагувала навіть на заборонені законом нічні обшуки, на які не пустили ні журналістів каналу «1+1», бо міліція оточила під’їзд, ні адвокатів. Прокуратурі плювати. Прокуратура завжди підтримує лінію МВС, а потім суд підтримує прокуратуру. Це єдина система. Тому те, що сказав Поліщук – може, для людини, яка живе в Африці, його коментар і нормальний був би, а для того, хто знає українські реалії, це просто дурниця.

– Як людина, яка щойно отримала притулок у Литві, і як журналіст, як Ви гадаєте, як Ваша справа може вплинути на відносини між Україною і Литвою? Статистика свідчить, що Литва дуже рідко комусь надає притулок.
Думаю, що Євросоюз вже повністю та однозначно визначився з українською владою

– Це велика рідкість, справді, притулок, який я сьогодні отримав. Якщо в Україну приїздить президент Литви і відвідує спершу Юлію Тимошенко, а потім Віктора Януковича, я думаю, що більше недвозначно важко сказати з її боку. Я думаю, що Євросоюз уже повністю й однозначно визначився з українською владою і вже немає куди погіршувати…

– Чи Ви зараз у Вільнюсі, чи, може, це таємниця?

– Ні, я у Вільнюсі, але хочу наголосити, що в мене є інформація, що близько 10 днів тому сюди виїхала група хлопців, не знаю, чи це МВС чи від МВС, які б дуже хотіли мене знайти. Я не знаю, що зараз вони будуть робити, коли я вже отримав статус. Мені навіть порадили звернутися у держбезпеку Литви з цього приводу.

– Чи Ви це зробите?

– Я подумаю.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG