Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: вихід у нас один – стимулювати власне виробництво


Ми можемо самі виробляти плитку, кераміку, сантехніку, зазначає прем’єр
Ми можемо самі виробляти плитку, кераміку, сантехніку, зазначає прем’єр
Київ – Уряд має намір нарощувати українське виробництво і стимулювати бізнес. Про це у п’ятницю під час зустрічі з експертами-економістами заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Глава уряду вже дав доручення про те, що в системі держзакупівель пріоритет повинен завжди віддаватися українським виробникам. За офіційними даними, на підтримку українського виробництва у державному бюджеті 2012 року закладено майже 55 мільярдів гривень.

Державна програма розвитку внутрішнього виробництва була ухвалена Кабміном 12 вересня 2011 року. За цей час, зокрема, Україна стала на 12,5 мільярдів менше споживати газу та збільшила споживання вугілля, повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров. Також наразі реалізуються інноваційні проекти в космічній та авіабудівній галузях, проводиться модернізація виробництв у металургії, хімічній та легкій промисловості.

Україна все ще більше імпортує товарів, ніж продає своїх. Попри скорочення негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу України на 1,27 мільярда доларів за перші 4 місяці цього року, воно залишається за переліком товарів усе-таки негативним, і становить близько 13 мільярдів. І це не може не турбувати, заявив прем’єр-міністр.
Вихід у нас один – не заборонними методами, а заохочувальними, стимулюючи створення власного виробництва
Микола Азаров

«Нещодавно ми на уряді слухали програму (імпортозаміщення – ред.), але ми пов’язані певними торговими угодами, зокрема СОТ, і ми не можемо відгороджуватися від зовнішнього світу, ринок наш відкритий. Значить вихід у нас один – не заборонними методами, а заохочувальними, стимулюючи створення власного виробництва. Особливо в умовах коли ми ініціюємо великі будівельні програми («Доступне житло», дешева іпотека) ми можемо самі виробляти плитку, кераміку, сантехніку. Значить потрібно створити стимули, щоб бізнес пішов в реалізацію таких програм», – сказав Микола Азаров.

Найбільший ефект від стимулювання сільського господарства

Минув майже рік після впровадження Державної програми розвитку внутрішнього виробництва і тепер чітко видно, що сільське господарство в Україні є найефективнішою галуззю економіки від стимулювання. На цьому наголошує директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.
Якщо ми збільшуємо додатково попит на продукцію сільського господарства на 1%, ми отримуємо найбільший ефект – 2,1% приросту ВВП
Валерій Геєць

«Ми провели детальні розрахунки. На першому місці стоїть стимулювання сільського господарства. Якщо ми збільшуємо додатково попит на продукцію сільського господарства на 1%, ми отримуємо найбільший ефект – 2,1% приросту ВВП: при чому 1,2% – за рахунок міжгалузевих зв’язків, а 0,9 – це прямий вплив. Але, що дуже важливо, при цьому об’єми імпорту ростуть тільки на 0,5%. Це ключова галузь для вирішення кількох питань: виробництво, зайнятість, позитивний вплив на ВВП і незначний зріст імпорту. В інших галузях ситуація дещо інша», – зауважив Валерій Геєць.

Також, за його словами, в уже чинній державній програмі потрібно переглянути структуру інвестування, оскільки вона не зовсім відповідає поставленим завданням.

«Без «банку розвитку» буде важко проводити структурну політику»

Проте державна підтримка українського виробництва можлива лише після відновлення кредитування банками та після створення «банку розвитку», наголошує ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. За його словами, такі ж банки є, зокрема, в Європі, в Росії, в Китаї і в Казахстані.
Міжнародний валютний фонд трохи неправильно душить Україну стосовно радикального скорочення бюджетного дефіциту
Олександр Савченко

«Без «банку розвитку» нам буде дуже важко проводити структурну політику. Тому що зараз Міжнародний валютний фонд трохи неправильно душить Україну стосовно радикального скорочення бюджетного дефіциту. Радикалізм веде до зменшення наших витрат, тоді темпи економіки зменшуються, податки зменшуються і ми впадаємо в ще більший дефіцит, – говорить Олександр Савченко. – Це має бути не банк при уряді, а банк, на який уряд має вирішальний вплив, але його робота здійснюється за міжнародними стандартами, прозоро. Тоді туди можна буде залучити гроші. Механізм розроблений дуже детально, розроблені шляхи залучення іноземних інвестицій»

«Чистої води державний протекціонізм, послаблення конкуренції»

Під час фінансової нестабільності в країні немає підґрунтя для розвитку виробництва, переконує народний депутат від НУНС, колишній міністр економіки Володимир Лановий. Крім того, додає він, імпортозаміщення українськими товарами збільшить технологічну відсталість України, оскільки не буде належної конкуренції.

«Ми почули словами міністра економіки Порошенка подібні пропозиції, що треба піднімати мита на ввіз автомобілів, тому що виробники українських авто не можуть конкурувати з цінами іноземних машин. Отже, мита на імпортні автомобілі покращать умови для внутрішнього виробництва. Це означає чистої води державний протекціонізм, послаблення конкуренції на внутрішньому ринку, створення особливих сприянь внутрішнім підприємствам, які за технологічним, технічним і конструкторським рівнем відстають від іноземних конкурентів», – сказав Володимир Лановий.

За даними Кабінету Міністрів, в бюджеті 2012 року на комплексні заходи підтримки і стимулювання виробництва заплановано капітальні витрати в розмірі 34 мільярди гривень, на здешевлення відсоткових ставок банківських кредитів – 0,4 мільярда гривень, на державні гарантії – 15 мільярдів гривень, залучення кредитних ресурсів від міжнародних фінансових організацій – 5,1 мільярда гривень.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG