Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі «Ліві» та післявиборчі колізії


Берлін – Одна з досить молодих політичних сил Німеччини – «Ліві» – після нещодавнього обрання нових лідерів переживає нелегкий період. Як вважають самі політики та експерти, вибори лівих лідерів стали поштовхом до виявлення та загострення тих протиріч, які вже досить довгий час панують між східними та західними однопартійцями.

Після п’яти років свого існування об’єднана соціалістична політична партія Німеччини «Ліві» опинилась у центрі конфлікту. Загострення у, так би мовити, «турбулентний» день виборів на початку червня стало причиною зростання недовіри як серед численних представників політичної еліти, так і серед прихильників партії по всій Німеччині.

Обрання у місті Ґеттінґен нових співголів – 34-річної депутата Бундестагу з Саксонії Каті Кіппінґ та 56-річного лідера «Лівих» у Баден-Вюртемберзі Бернда Ріксінґера стало певною перемогою західних радикалів, ідеологічним лідером яких виступає колишній керівник «Лівих» Оскар Лафонтен, над східнонімецькими реформаторами. Лідер останніх Дітмар Барч, програвши у виборчій боротьбі Ріксінґеру, особливо наголошує на загостренні кризи. За його словами, численність прихильників партії скорочується, та «Ліві» демонструють незадовільні результати на виборах.

Політолог, професор інституту політичних досліджень вільного університету Берліна Петер Ґроттіан вважає, що брати до уваги лише аспект, який пов’язаний з кризою керівництва партії, було б дуже недалекоглядно. За його словами, потрібно у першу чергу визнати, що партія, діяльність якої спрямована у першу чергу на вирішення соціальних питань, має внутрішні проблеми, вона втрачає своє середовище та довіру в населення.

«На Сході її прибічниками є переважно представники старого покоління і зовсім мало молоді. Ліві зі Сходу не роблять сильних зусиль, щоб для розвитку свого середовища дати новий креативний поштовх», – вважає експерт.

Розколу партії не буде – Лафонтен

Нині «Ліва партія» налічує близько 70 тисяч членів. Таким чином опозиційна сила посідає третє місце після християнсько-демократичної та соціал-демократичної партій. Лідер парламентської фракції останньої – Томас Опперманн – заявив, що «Ліві» проявляють себе як слабка політична сила і Німеччині така партія не потрібна. Раніше СДП вже встигла заявити про готовність приймати «Лівих» до своїх лав.

Критику щодо тріумфу західного блоку Лафонтена висловив також і керівник фракції «Зелених» Фолкер Бек. Проте сам колишній лідер партії, лівий радикал Оскар Лафонтен, заявив, що розколу партії не буде. За його словами, нове керівництво партії є її добрим репрезентантом, і «Ліві» є об’єднаною силою, яка необхідна Німеччині.

«Якщо подивитись на Європу, то у багатьох країнах, зокрема у Нідерландах, Норвегії, Швеції поруч із представництвом класичних соціал-демократичних партій, ліві представлені досить потужно. Це партія, яка, власне кажучи, представляє інтереси робітників, соціально незахищеного населення, та протистоїть фінансовому капіталізму», – зазначає німецький політолог Петер Ґроттіан. За його словами, кількість прихильників «Лівих» у Німеччині різниться від 8 до 12 відсотків, але й вони наразі розчаровані нею.

Тож, як вважає лідер парламентської фракції «Лівих» Ґреґор Ґізі, на новому керівництві лежить величезна відповідальність, якомога швидше розробити політичну концепцію, щоб вибори до Бундестагу, які відбудуться наступного року, пройшли успішно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG