Доступність посилання

ТОП новини

У Києві оберуть найкращих молодих піаністів


Київ – У п’ятницю відкрився IX Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця. За словами організаторів, музичні змагання вперше розпочинаються одночасно зі спортивними і, на їхню думку, це добре. Адже серед відвідувачів конкурсу музиканти сподіваються побачити і футбольних фанатів, п’ять відсотків із яких, як стверджують дослідження, прихильники класичної музики.

Міжнародний конкурс пам’яті Володимира Горовиця – значна подія у культурному житті України та світу, адже музичних змагань такого рівня у світі лише 17, на пострадянському просторі – три, а в Україні – один. На цьому наголошує президент Міжнародного благодійного фонду конкурсу Володимира Горовиця Юрій Зільберман.

За його словами, кількість учасників конкурсу цього року значно зменшилася, адже в деяких навчальних закладах ще тривають заняття, а українці зустрічають Євро-2012. Однак футбольний чемпіонат, на його думку, конкурсу лише на користь, бо якщо серед музикантів є чимало футбольних фанатів, то і серед вболівальників знайдуться прихильники класичної музики, припускає організатор.

«Окрім того, цього року конкурс відвідає спеціальна інспекція у складі президента Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів і генсекретаря Європейської асоціації молодіжних музичних конкурсів, щоб оцінити проведення заходу. Нині головне завдання усіх громадських організацій, особливо Всесвітньої федерації, членами якої є лише елітні конкурси, – дати сцену своїм лауреатам», – наголошує Юрій Зільберман.
Роман Лопатинський
Роман Лопатинський

Бути музикантом в Україні не надто престижно та перспективно

Роман Лопатинський – один з переможців минулорічного конкурсу. Музикою займається з трьох років і фахову освіту наразі здобуває одночасно в Україні та Італії. Зазначає, що завдяки конкурсу пам’яті Володимира Горовиця мав змогу виступати зі своїми концертами, зокрема в Марокко, Франції та Японії. Попри це зауважує, що професія музиканта в Україні нині не надто престижна і перспективна.
Перспективно, якщо ти це дуже любиш і це в тебе викликає якийсь патріотизм
Роман Лопатинський

«Перспективно, якщо ти це дуже любиш і це в тебе викликає якийсь патріотизм. Але більшість наших хороших музикантів (а вони є і їх дуже багато) все ж таки від’їжджають до Європи. Треба, щоб була підтримка нашої держави – хороша організація музичних заходів, концертів, реклама якась. І фінанси – не остання допомога», – зауважує молодий музикант.

За 17 років існування Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця його учасниками стали понад 1000 молодих музикантів із 32 країн світу. Цього року у ньому візьмуть участь 79 піаністів. Серед них – представники 14 країн світу: Азербайджану, Білорусії, Грузії, Італії, Канади, Китаю, Латвії, Литви, Південної Кореї, Росії, США, України, Франції та Японії.

За перебігом музичних змагань цього року можна буде спостерігати і в мережі інтернет – на офіційному сайті конкурсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG