Доступність посилання

ТОП новини

Харків: помаранчеві фани з музичним слухом


У Харкові нідерландські та данські вболівальники у суботу готувалися до першого футбольного двобою. До вечірнього змагання голландці вирішили з кемпінга гуртом виїхати на площу Свободи, де розташовується офіційна фан-зона Євро-2012. З ними спілкувався корреспондент Радіо Свобода.

Помаранчеві футболки, кепки, так і хочеться сказати «помаранчевий настрій» – голландські вболівальники співочою ходою об одинадцятій ранку вийшли з кемпінгу. Їхнє наметове містечко розташовується на Журавлівському водосховищі. Більше чотирьохсот наметів, ліжка та сантехніку і навіть вогнегасники нідерландці привезли з собою –кемпінг на березі водосховища облаштовували для себе самі.



Ірена тут пробуде вікенд. «У нас в наметах стоять звичайні ліжка, канапа, стіл. У нас є душ з холодною водою. Ми мешкаємо біля річки. Організатори спорудили велику сцену, в ночі проводили вечірку з діджеєм», – розповіла вболівальниця.

Босс, а так звати фінансового аналітика, до Харкова приїхав разом з трьома друзями. «Тиждень проживання з двома матчами коштує 500 євро – дорогувато, але ми у відпустці, отже відпочиваємо. Все охайно, чудово. Їжа смачна», – говорить він.

Спершу страшно купувати українські харчі

Спортивні туристи про харчування мусять турбуватися самі. Босс розповідає, що з друзями встигли зайти до найближчого супермаркету, щоб купити м’ясо для барбекю.

З продавцями розмовляли на мигах та жестами. «Англійської в супермаркеті не знають. Дуже складно було», – каже вболівальник.

У перший день голландські хлопці українські харчі побоялися купляти. «Ми хотіли бути впевнені у придбаній їжі, тому купляли знайомі в Європі бренди. Але обов’язково скуштуємо і українських страв», – обіцяє Босс.

Дорога від кемпінгу до станції метро всіяна міліцейськими патрулями: люди в погонах усюди, групками по три- шість чоловік. З боків дороги англомовна реклама та банери з привітаннями.

Помаранчевий поїзд

Помаранчева процесія зі свого табору вирушила з галасом, піснями та сміхом. Босс, з яким я вирушив до центру міста, цікавиться: «Що я думаю про фанатів?» Вражає хор кількох сотен вболівальників, що підспівують співакам, які їдуть на автобусі з символікою нідерландської футбольної команди, попереду ходи. До самісінького метро і в вагонах хлопці і дівчата виспівували, викрикували: «Голландія – чемпіон»!

А пересічні харків’яни на них дивилися і поміж собою обговорювали яскраві шапочки гостей. Брати Артем і Руслан спортивну процесію побачили з балкона будинку, що поруч з станцію метро. Вибігли на вулицю і недарма: молодшому брату Артему хтось із голландців подарував капелюх. «Я вболіваю за Україну, тепер доведеться і за голландців», - усміхається маленький Артем.

У харківському метро вболівальники їхали окремим помаранчевим поїздом. Наперед зі станції вивели усіх пасажирів, а потім міліція організованими лавами пропустила іноземців. Спецпоїзд мчав без зупинок. Час від часу машиніст сигналив – а вболівальники у відповідь кричали.

Чули про особливих дівчат і корупцію

У вагоні студентка Ірена розповіла, що її спортивному капелюху вже чотири роки, у ньому дівчина побувала на чемпіонаті Європи у Швейцарії. До Харкова Ірена, попри негативні повідомленя в європейських ЗМІ про Україну, їхати не боялася. «Щоправда я чула в новинах щось таке негативне, про порушення прав людини. Але якщо у вас все так погано, як говорять про це ЗМІ, то навіщо тут проводять чемпіонат. Я вирішила не скасовувати поїздку в Україну, попри побоювання у новинах».

А фінансовий аналітик Босс чув, що в Україні сильна корупція і особливі дівчата. «Я не знаю чого очікувати. Ми багато чули історій про дівчат, корупцію і подібні речі. Але ми на власні очі все побачимо».

Коли компанія Боса вирішувала, чи варто їхати до Харкова, то зійшлися, що з тисячами вболівальниками їм буде безпечніше. «Ми подумали, от їдемо в Україну, а вона так далеко від дому, але потім подумали, що з нами їдуть тисячі людей – ми будемо тут відриватися разом, отже боятися нема чого», – розповідає вболівальник.

У фан-зоні – голандський день. Гурт вболівальників розігрівають тамтешні діджеї, співаки, для них проводять конкурси. Українські козаки гостям пропонують на пам’ять викарбувати українську копійку. «З одного боку монети викарбовуємо Євро-2012, а з другої – щастя та здоров’я козацькому роду», – розповів козак Ігор.

Ремонт до Харкова ще триває

У парку імені Шевченка зустрічаємо компанію з чотирьох друзів, що винаймають квартиру. Хлопці спочатку з Голландії прилетіли до Києва, а в Харків приїхали орендованим авто. За їхніми спостереженнями на деяких дорогах від Києва до Харкова і досі триває ремонт. Вони кажуть, що українці трохи спізнилися з ремонтом трас.

Один з них показує маленький словничок туриста: «З українцями складно спілкуватися, бо англійської не знають, але у мене є словник. Ось які я вивчив слова: Пиво, друг, дякую, добре», – компанія сміється зі свого товариша. Хлопці вже побачили фонтани, парк, їм красивими здаються церкви. В чому вболівальники одностайні так це те, що українці гостинні, а жінки – гарні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG