Доступність посилання

ТОП новини

У Росії обшукують опозиціонерів і викликають на допити


Озброєні автоматичною зброєю поліцейські стоять біля входу до помешкання Олексія Навального, 11 червня 2012 року
Озброєні автоматичною зброєю поліцейські стоять біля входу до помешкання Олексія Навального, 11 червня 2012 року
Москва – У Росії правоохоронці у понеділок вранці прийшли з обшуками до лідерів російського опозиційного руху Олексія Навального, Сергія Удальцова, Бориса Немцова, Іллі Яшина і до телеведучої Ксенії Собчак, яка бере активну участь в протестному русі. У другій половині дня обшуки провели і в батьків Навального, Удальцова і Яшина, а також у Фонді боротьби з корупцією, засновником якого є Навальний. Організатори акції «Марш мільйонів», яка повинна відбутися у вівторок у центрі Москви, вже назвали це актом залякування. Але опозиціонери не відмовляються від проведення акції протесту проти російської влади у День Росії, який відзначають 12 червня.

Обшук в квартирі опозиціонера Олексія Навального тривав протягом всього дня у понеділок. Прес-секретар Фонду боротьби з корупцією Анна Ведута повідомила, що підтримує зв’язок з відомим блогером через домашній телефон, адже всі інші засоби зв’язку у нього вилучили співробітники Слідчого комітету.

Рано вранці, коли в квартирі Навального почався обшук, протягом півтори години до нього не допускали адвоката Ольгу Михайлову. Офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін заявив, що всі адвокати змогли потрапити до своїх клієнтів відразу ж після того, як пред’явили необхідні документи.

«Заяви про те, що адвокатів нібито не допускають до їхніх клієнтів, не відповідають дійсності», – зазначив Маркін.

Вісім годин обшуку у Собчак

Адвокат Ксенії Собчак Генрі Резник приїхав відразу ж, як тільки отримав інформацію про те, що у відомої телеведучої проводять обшук. Проте в квартиру його не пустили. Під час обшуку був присутній його колега Олександр Макаров. Відомий адвокат пояснив журналістам, що в нього є угода з Ксенією Собчак про надання юридичної допомоги, але ордеру, що дозволяє бути присутнім при допиті зі собою не було.
Мабуть наступають такі часи, що мені вже в моєму віці доведеться носити з собою пачку ордерів
Генрі Резник

«Мабуть наступають такі часи, що мені вже в моєму віці доведеться носити з собою пачку ордерів. Чого я давно не роблю. Зараз подивимося, як розвиватимуться події. Ну, що ж, я наберу тоді ордерів!» – зауважив Генрі Резник.

Ксенія Собчак вийшла до журналістів після того, як у неї вдома завершився майже восьмигодинний обшук. Вона була ображена ставленням слідчих.
В нашій країні ти не тільки не можеш висловлювати свої вільні думки, а й ще спілкуватися з людьми, які нелюбі державі
Ксенія Собчак

«Виходить, що в нашій країні ти не тільки не можеш висловлювати свої вільні думки, а й ще спілкуватися з людьми, які нелюбі державі, – каже вона. – Це саме, напевно, жахливе. А ще коли слідчий мені сказав: «Ксенія, Ви ж самі розумієте: жили б з хорошим, перевіреним чекістом, була б зовсім інша справа».

Мітинг чи допит?

Як пояснив журналістам офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, обшуки у лідерів опозиції проводили в рамках розслідування подій 6 травня на Болотній площі у Москві. Тоді дійшло до масових заворушень і насильства. Щоправда, Ксенія Собчак в тій акції протесту участі не брала.

У вівторок вранці опозиціонерів Олексія Навального і Сергія Удальцова, а також телеведучу Ксенію Собчак викликають на допит на 11:00. Узгоджена з владою акція опозиції «Марш мільйонів», яка має пройти в центрі Москви, запланована на 12-ту годину. Головні вимоги учасників – політична реформа і дострокові вибори.

Голова Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов сказав, що він шокований тим, що відбувається, і у зв’язку з цим скасував заплановане відрядження, щоб бути присутнім на акції як спостерігач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG