Доступність посилання

ТОП новини

Польща – Росія: футбол, що розділяє і провокує


Польські правоохоронці стріляти гумовими кулями під час сутичок із футбольними фанатами у Варшаві, 12 червня 2012 року
Польські правоохоронці стріляти гумовими кулями під час сутичок із футбольними фанатами у Варшаві, 12 червня 2012 року
Львів – У Львові сьогодні уважно спостерігатимуть за матчем між збірними Польщі і Росії, який розпочинається о 21:45. Місцева влада побоюється можливих конфліктів, як це вже було після гри між збірними Чехії і Росії, коли дехто у львівській фан-зоні відкрито вболівав за чехів. Чи є підстави для побоювань?

Бути обережними і не піддаватись на провокації закликала сьогодні львів’ян місцева влада. А підставою для таких побоювань стало, як зазначає керівник департаменту «Адміністрація міського голови» Олег Березюк, що у перші дні Євро у Львів приїхало кілька десятків вболівальників із Росії і після матчу Чехія – Росія група росіян спровокувала бійку. Правоохоронці швидко розігнали забіяк.

Радник медіа-центру у Львові, британський журналіст Аскольд Крушельницький розповів, що кілька днів тому до його американських друзів у кав’ярні підходили російські вболівальники і негативно відгукувалися про Львів, мовляв, це нацистське місто. Тому журналіст побоюється можливих нових провокацій у Львові.
Не розумію, чому ці вболівальники з Росії приїхали сюди, знаючи, які настрої у Львові. Можуть бути якісь провокації
Аскольд Крушельницький

«Я говорив з одним із фанатів з Москви. Йому 23 роки, він агресивно висловлювався про Україну. Він мені нагадував представника групи шовіністичних росіян, підтримуваної Путіним. Я не розумію, чому ці вболівальники з Росії приїхали сюди, знаючи, які настрої у Львові. Матчі є в Харкові, Донецьку. Тому боюсь, що можуть бути якісь провокації», – зауважив Аскольд Крушельницький.

Сьогодні ввечері дивитися матч у львівській фан-зоні разом із друзями збирається один із керівників російського руху в Галичині Кирило Арбатов. Він зазначив, що вболіватиме за яскравий футбол, а його колеги, хто за Польщу, а хто за Росію. Кирило Арбатов не чув про те, щоб до Львова прибули якісь спеціальні групи російських фанів із метою провокацій. Якби почув про таких людей, то, зауважив він, неодмінно з ними б зустрівся, щоб унеможливити якісь речі, які б зіпсували свято футболу.

«Російські вболівальники – заручники політки Путіна»

Львівський історик Василь Расевич вважає, що російські футбольні фани стали інструментом російської зовнішньої політики і тому побоюється сутичок.
Це стало елементом зовнішньої політики Росії, президента Путіна і «Газпрому» – посилати і підтримувати фанів, які приїхали у Польщу і у Львів
Василь Расевич

«Це стало елементом зовнішньої політики Росії, президента Путіна і «Газпрому» – посилати і підтримувати фанів, які приїхали у Польщу і у Львів, щоб влаштовувати акція, які не пов’язані з футболом. Вона анонсували парад з радянською символікою у Варшаві, що заборонено використовувати у Польщі. Я б не хотів, щоб ця гра розділила знову українців», – наголосив історик.

Один зі львівських фанів Олег, який усі матчі дивиться у фан-зоні або ж на стадіоні, сподівається, що львів’яни із можливих конфліктних ситуацій вийдуть гідно. Разом з тим, зауважив: «Це все організовується за гроші, тому всяке може бути».

Сьогодні у фан-зоні у Львові буде посилена охорона міліції. У мерії сподіваються, що до сутичок між фанатами не дійде.

Я також поцікавилась у львів’ян, за кого сьогодні вони вболіватимуть:

– За Росію, бо ми вчора їх образили дуже сильно своїми співами, а нині підтримаємо.

– За Польщу, бо як може бути інакше, наші сусіди, друзі.

– За Росію.

– За Польщу і тільки.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG