Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: Росія надає владі Сирії штурмові вертольоти посеред боїв проти опозиції


Гілларі Клінтон виступає в Інституті Брукінґза в Вашингтоні 12 червня 2012 року
Гілларі Клінтон виступає в Інституті Брукінґза в Вашингтоні 12 червня 2012 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в вівторок, що, за її «останньою інформацією», з Росії нині прямують до Сирії штурмові вертольоти. Як сказала вона, виступаючи в Інституті Брукінґза у Вашингтоні, у США занепокоєні, що надходження цих вертольотів призведе до різкої ескалації конфлікту.

За її словами, попередні твердження Росії, що Москва продає Дамаскові тільки такі озброєння, які влада Сирії не може використати для придушення супротивників режиму, «відверто неправдиві».

Вона також додала, що без досягнення поступу у втіленні мирного плану в Сирії буде дуже важко продовжити мандат місії спостерігачів ООН у Сирії. Нинішній термін цього мандату збігає 20 червня.

Росія, яка в вівторок святкує державне свято, День Росії, наразі не реагувала на це звинувачення щодо вертольотів.

Раніше в вівторок заступник Генерального секретаря ООН із миротворчих операцій Ерве Ладсус заявив, що в Сирії вже точиться повномасштабна громадянська війна, в перебігу якої урядові війська намагаються відбити в повстанців втрачені ними раніше населені пункти.

Росія, яка є давнім союзником режиму авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, зазнає дедалі більшого міжнародного тиску через її спротив суворішим крокам міжнародної спільноти проти влади Сирії. Росія, зокрема, продає йому озброєння на значні суми і разом із Китаєм уже двічі блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції.

У цих протестах і їхньому придушенні, що тривають уже 15 місяців, загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних. Сирійська опозиція заявляє й про більш як 13 з половиною тисяч загиблих, із них понад 2 тисяч 400 тільки за час формальної чинності невтіленого мирного плану з середини квітня.
XS
SM
MD
LG