Доступність посилання

ТОП новини

У США громадянинові України інкримінують торгівлю дитячою порнографією


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах невдовзі має відбутися суд журі присяжних засідателів у справі Максима Шинкаренка. Він громадянин України, 33-річний харків’янин. Його справу розглядатиме федеральний суд, бо йдеться про звинувачення у тяжкому злочині – створення в інтернеті мережі вебсайтів для торгівлі дитячою порнографією. За бізнес такого роду американський закон передбачає багаторічне тюремне ув’язнення, аж до довічного. Сам Шинкаренко не визнає своєї вини і відкидає звинувачення.

Максим Шинкаренко здобув, як то кажуть, широку популярність у вузькому колі. Це коло – федеральна прокуратура Сполучених Штатів, яка завела досьє на харків’янина ще 2005 року і відтоді розшукувала його.

Пов’язали Шинкаренка на початку 2009 року. Поліція Таїланду, де бізнесмен відпочивав, заарештувала його на прохання американської юстиції.

Йому інкримінують торгівлю дитячою порнографією упродовж п’яти років, від 2003-го до 2008-го, і відмивання зароблених таким чином мільйонів доларів.

Міністерство закордонних справ України, як повідомляють, вимагало від Таїланду звільнення співвітчизника, але безуспішно.

Мати підприємця Тетяна Чорненок, прибувши до Таїланду, скаржилася українській пресі на погані умови в місцевій тюрмі.

Максим Шинкарено запевняв, що нічого протизаконного не скоїв і вимагав правосуддя. Це йому гарантує американська Конституція.

Бізнесмена депортували за океан. Тепер він очікує суду у штаті Нью-Джерсі.

Дитяча порнографія як прибутковий бізнес

Пол Фішман, федеральний прокурор штату, скликав прес-конференцію з приводу прибуття Шинкаренка до Сполучених Штатів.

За словами прокурора, вебсайти бізнесмена «містять сексуально відверті зображення хлопчиків і дівчаток: від немовлят до малюків та підлітків». «Злочинне ставлення до цих дітей ніколи не закінчується. Вебсайти оновлюють щоразу, коли їх вміст скачують», – сказав прокурор і додав, що 20 днів передплати для скачування коштували 80 доларів.

По закінченні слідства було заарештовано і засуджено до різних термінів позбавлення волі 560 американських споживачів у 47 штатах.

Як повідомив прокурор Фішман, серед засуджених покупців дитячої порнографії пана Шинкаренка були вчителі, священики, поліцейські, правники, лікарі тощо.

В обвинувальному висновку 32 пункти. Якщо Максима Шинкаренка журі присяжних засідателів визнає винним по всіх пунктах, йому можуть дати довічне тюремне ув’язнення.

Між тим, попри те, що цей бізнесмен – людина явно не з нужденних, окружний суддя Джозеф Діксон вирішив, що Шинкаренко має право на безкоштовного адвоката, тобто оплачуваного громадськими коштами.

За розпорядженням судді, захист візьме на себе громадський адвокат Лінда Фостер. Вона відмовилася коментувати справу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG