Доступність посилання

ТОП новини

Справа паламарів. Чи дійсно Феміда у Запоріжжі сліпа?


Обвинувачені у вибуху в запорізькому храмі 28 липня 2010 року
Обвинувачені у вибуху в запорізькому храмі 28 липня 2010 року
Запоріжжя – У середу в Жовтневому районному суді Запоріжжя відбулось чергове засідання у справі вибуху в Свято-Покровському храмі, який стався 28 липня 2010 року. Тоді постраждало дев’ятеро осіб, 80-річна черниця померла за кілька годин у міській лікарні. Резонансну справу взяв на контроль Президент Віктор Янукович, і вже за тиждень міліція відзвітувала про затримання паламарів храму Євгена Федорченка, Антона Харитонова та його брата Сергія Дьоміна.

У середу на суді в Запоріжжі розглянули висновки Донецького науково-дослідницького інституту судових експертиз, на які чекали майже півроку. Документ свідчить про те, що підсудні давали свідчення, зазнаючи психологічного тиску. Прокурор із цим висновком не погодився. Суддя аргументи обвинувачення вислухав і призначив нову експертизу.

«Суд все-таки вирішив призначити повторну комісійну судово-психологічну експертизу за матеріалами відеозаписів. Суд порахував, що немає необхідності у виклику цього експерта», – сказав Андрій Кмєть, старший прокурор відділу підтримання обвинувачення прокуратури Запорізької області.

Адвокати захисту кажуть, що немає підстав не довіряти Донецькому науково-дослідницькому інституту судових експертиз. Фахівець, який дав висновок, працює судово-психологічним експертом понад 15 років, наголошує адвокат паламарів Валентин Наливайко.

«Дуже заслужені експерти, стаж роботи яких 15 років. Люди мають по три вищі освіти. Чітко, навіть без всяких: «може бути» або «можливо», чітко кажуть, що всі свідчення, дані на досудовому слідстві, затриманими на той момент і нашими підзахисними на цей час, дані не самостійно», – зазначає адвокат.

Два роки за ґратами!

Нова судово-психологічна експертиза у справі паламарів буде вже четвертою за рахунком. Її висновки з’являться, очевидно, не раніше вересня. На цей час відбулося вже понад півсотню судових засідань, досліджено два десятки томів справи. Упродовж усього часу паламарі перебувають у слідчому ізоляторі.

Поки тривають судові засідання, батьки нарікають на погіршення стану здоров’я їхніх дітей:

«Антон дуже набрав вагу. Це – порушення обміну речовин. На тлі стресових ситуацій у нього проблеми з серцем почалися, болить серце, болить голова. Це він через адвокатів мені говорив. Часто паморочиться голова. Два роки в такому замкнутому просторі. У Сергія проблеми зі шкірою. Виразки на руках, на ногах. У колись здорової людини», – говорить Ольга Дьоміна, мати Антона Харитонова та Сергія Дьоміна

Наступне засідання у справі запорізьких паламарів призначили на 4 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG