Доступність посилання

ТОП новини

Російські музиканти співають проти Путіна в «Білому альбомі»


Прага – Колекцію пісень на чотирьох дисках проти російської влади випустили он-лайн на підтримку антиурядових демонстрацій протесту в Росії на кшталт «Маршу мільйонів», що пройшли в Москві та інших російських містах 12 червня. «Білий альбом», продюсером якого є Василь Шумов із групи «Центр», складається з понад 200 пісень відомих співаків та любителів, які втомилися від 12-річного правління Володимира Путіна в Росії.

Російська опозиція оголосила про тривалу літню перерву у великих демонстраціях протесту після «Маршу мільйонів» 12 червня в Москві та анонсувала відновлення демонстрацій аж у жовтні. Але це не означає, що дисиденти будуть сидіти тихо. Восьмого червня відомі музиканти та музичні критики – Олександр Липницький («Звуки Му»), критик Артемій Троїцький та Василь Шумов («Центр») презентували чотири диски пісень, які покликані підтримувати полум’я протесту упродовж літа.

«Білий альбом» складається з чотирьох дисків, на яких 230 пісень та композицій, налаштованих проти режиму президента Володимира Путіна. Цей збірник доступний он-лайн безплатно в інтернеті.

Олександр Липницький та Василь Шумов пояснюють випуск «Білого альбому» тим, що співаки поки що не змогли зробити вагомий внесок у протести опозиції.

«Білий альбом» із верхом закриє цю прогалину. У цьому й мета. Взагалі ж, явище культури, і музика, в першу чергу, покликані оздоровляти суспільний клімат, людей, закликати до прекрасних почуттів», – сказав Радіо Свобода Олександр Липницький.

Юрій Шевчук, російський бард із групи ДДТ, популярний і серед опозиції, як загартований вже активіст помістив у «Білий альбом» свою композицію «Свобода».
Кілька пісень цього альбому присвячені жіночому бунтівному гурту Pussy Riot, яких судять за епатажний протест проти Путіна та церкви у храмі Христа Спасителя в Москві. Відомий репер Сява вніс до «Білого альбому» оду ув’язненим в Росії жінкам.
Коли людей кидають до в’язниці до суду, причому не вбивць, не насильників, – це залишки отого терористичного комуністичного, більшовицького режиму
Олександр Липницький

То й же Олександр Липницький заявив Радіо Свобода, що хотів би бачити в Росії справедливість і свободу. «Я би хотів домогтися наступних чесних виборів і щоб дівчат Pussy Riot випустили на волю. При тому, що я їхній крок не схвалив, але практика ще сталінського часу нашої країни, коли людей кидають до в’язниці до суду, причому не вбивць, не насильників, – це просто зовсім недопустимо, це залишки отого терористичного комуністичного, більшовицького режиму», – наголошує музикант Олександр Липницький.

У «Білому альбомі» також і пісні російського панк-року, включно з «Час Х» групи Louna, із сердитим закликом до росіян пробудитися у боротьбі проти режиму Путіна.
Ініціатори цього музичного сюрпризу для влади, включно з Ксенією Собчак, Артемом Троїцьким та іншими відомими діячами культури Росії, сподіваються отримати від добровільних жертводавців досить коштів для випуску цього ж альбому на дисках.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG