Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціонер із М’янми закликає підтримати демократію в її країні


Аун Сан Су Чжи перед виступом у Міжнародній організації праці в Женеві 14 червня 2012 року
Аун Сан Су Чжи перед виступом у Міжнародній організації праці в Женеві 14 червня 2012 року
Найвідоміший діяч опозиції М’янми Аун Сан Су Чжи закликала сьогодні іноземних інвесторів підтримати процес демократизації в її країні.

Виступаючи в Міжнародній організації праці в Женеві, вона заявила, що М’янма після десятиліть влади військової хунти потребує розвитку, який був би «дружнім до демократії».

Лідер найпотужнішої опозиційної партії в М’янмі прибула до Європи вперше за майже чверть століття. Один із головних пунктів цієї поїздки – відвідини Норвегії, де Аун Сан Су Чжи має отримати присуджену їй іще 1992 року Нобелівську премію миру і виступити з лекцією з цієї нагоди.

Раніше 66-річна Аун Сан Су Чжи в короткі періоди свободи між арештами відмовлялася виїжджати з М’янми, побоюючись, що тодішня військова хунта не впустить її назад до країни.

Вона перебувала під домашнім арештом у 1989–1995, 2000–2002 і 2003–2010 роках.

У М’янмі, де майже півстоліття керували військові хунти, торік сформований цивільний уряд, який уже звільнив сотні політв’язнів, розширив свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації, а також низку економічних реформ. У квітні на додаткових виборах місця в парламенті отримала і Аун Сан Су Чжи та члени її партії «Національна ліга за демократію». Водночас правозахисники нагадують, що ще сотні політв’язнів у М’янмі далі залишаються за ґратами.
XS
SM
MD
LG