Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині перепоховають майже півтисячі жертв Голокосту


Останки 441 жителя Дніпропетровська, в основному євреїв, знищених під час нацистської окупації в роки Другої світової війни, знайдені під час будівництва стадіону, перепоховають у братській могилі, повідомив у четвер на прес-конференції заступник голови Красногвардійської районної ради Дніпропетровська Леонід Цеков.

За його словами, з бюджету району, за рішенням сесії райради, виділено 50 тисяч гривень на перепоховання. На могилі також буде пам’ятний знак жертвам розстрілів.

Як зазначила завідувачка відділу охорони пам’яток історії Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Тетяна Тесленко, це буде перше поховання жертв Другої світової війни в області такого масштабу. Встановити особи загиблих неможливо, відтак братська могила буде безіменною.

За її словами, наразі завершена процедура підготовки дозвільних документів. Могилу внесуть до Державного реєстру пам’яток, вона перебуватиме під державною охороною.

2011 року під час реконструкції стадіону у Дніпропетровську були знайдені останки понад чотирьохсот людей. За даними дослідників, це були і військовополонені, і мирне населення, головно євреї – жінки, діти та літні люди, – розстріляні нацистами, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG