Доступність посилання

ТОП новини

Минає 95 років від створення першого українського уряду


«Музей української революції» святкує 95-у річницю створення уряду Винниченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Музей української революції» святкує 95-у річницю створення уряду Винниченка

Сьогодні виповнюється 95-річчя від дати створення першого українського уряду – Генерального секретаріату на чолі з Володимиром Винниченком. Перший склад секретаріату складався з 8 генеральних секретарів і писаря.

Після проголошення IV універсалу, що проголошував українську незалежність, Генеральний секретаріат був переформований у Раду народних міністрів. Згодом після 1921 року міністри опинились в еміграції.

Сьогодні діяльність тогочасних діячів історики намагаються переосмислити, дехто навіть у чомусь звинуватити, однак ніхто не знає, як через сто років майбутні покоління оцінюватимуть те, що роблять українці сьогодні, зауважує старший науковий співробітник «Музею української революції 1917-1921 років» Олена Спицька.

«Вони творили державу, – наголошує вона. – Інша справа, що тоді Україна була у складному геополітичному становищі, коли напирали і зі Сходу, і з Заходу, ще й свої більшовики давали перцю. І так сталося, що державу вони не втримали і вона опинилася під більшовицькою окупацією на 70 років».

Із нагоди річниці «Музей української революції 1917-1921 років», що розташований у столичному Будинку учителя на Володимирській, проводить день відкритих дверей. Охочі можуть ознайомитися із експозицією, поспілкуватися з істориками й подивитися документальні фільми про ключових персоналій тих часів. Очікується, що сьогодні музей відвідає онук одного з членів Української Центральної Ради Саватія Березняка – Микола Білоус.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG