Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія: дві країни і одна ціль


Костянтин Грищенко і Грігол Вашадзе, Київ, 15 червня 2012 року
Костянтин Грищенко і Грігол Вашадзе, Київ, 15 червня 2012 року
Київ – Україна і Грузія вважають головним спільним завданням інтеграцію в Євросоюз. Про це заявили міністри закордонних справ обох країн під час візиту голови дипломатичної місії Грузії Грігола Вашадзе до України. Україна, яка парафувала угоду про вільну торгівлю з ЄС є лідером інтеграції серед країн «Східного партнерства». Але експерти попереджають, що через політичні розбіжності з ЄС у справі стану демократії в Україні Києву навряд чи вдасться зберегти це лідерство на тривалий час. Адже інші країни, і серед них Грузія, наздоганяють її, здійснюючі глибинні економічні та суспільні перетворення

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко засвідчив, що тісна співпраця між Україною і Грузією відбувається не лише на політичному рівні у рамках таких регіональних організацій як ОБСЄ, ГУАМ, Організація чорноморського економічного розвитку. Також дві країни мають багато спільних економічних інтересів
Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

«Активно розвиваються наші торгово-економічні зв’язки. Ми розраховуємо, що двосторонній оборот в цьому році сягне відмітки у 2 мільярди доларів. Сьогодні ми бачимо гарні перспективи для поглиблення взаємодії Києва і Тбілісі в питаннях реалізації в нашому регіоні масштабних транспортних і енергетичних проектів. Традиційно тісними є гуманітарні зв’язки між нашими народами», – зазначив Костянтин Грищенко.

Чи не найголовнішим своїм завданням міністри вважають інтеграцію в Євросоюз. «Україна і Грузія підтримують європейські прагнення та підтверджують власні зобов’язання щодо подальшого здійснення реформ з метою прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з Європейським Союзом», – мовиться у спільній заяві, яку представники обох держав підписали у перебігу переговорів
Грігол Вашадзе
Грігол Вашадзе

Керівник МЗС Грузії Грігол Вашадзе зауважує, що Грузії необхідно пришвидшити переговори з ЄС, щоб вийти з Україною на один рівень.

«Про процес євроінтеграції можу сказати наступне: успішно йдуть переговори по всіх фундаментальних напрямках, – каже він. – Це і договір про асоціацію, і договір про вільну торгівлю, і договір про візовий режим. Ці переговори ми відкрили 4 червня. Але Україна, за моїми оцінками, знаходиться попереду нас».

В свою чергу Грищенко підтвердив слова колеги, наголосивши, що не тільки Грузія, а й решта наших сусідів ще не досягли такого результату у переговорах з ЄС як Україна.

Україна втрачає позиції у битві за Європу – Валерій Чалий
Україна поступово втрачає свої лідерські позиції
Валерій Чалий

«Не зважаючи на те, що Україна одна з перших за рівнем досягнутих домовленостей з Євросоюзом, вона поступово втрачає свої лідерські позиції», – зазначає заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

«Останні дані незалежних експертних досліджень показують, що серед країн «Східного партнерства» Україна з таких чітких лідерських позицій зараз дещо перемістилась у показниках і поступається тим країнам, які ще рік тому були досить далекими від досягнень України», – сказав Радіо Свобода Валерій Чалий.

Водночас, якщо в українсько-європейських відносинах експерт бачить певну стагнацію, то у партнерстві України й Грузії він відзначає позитивну динаміку.
Грузинське керівництво досить конструктивно вибудовує стосунки з будь-яким режимом в Україні
Валерій Чалий

«На мій погляд грузинське керівництво досить конструктивно вибудовує стосунки з будь-яким режимом в Україні. А в нас дійсно є спільні інтереси і виклики. Тому, я вважаю, що сьогоднішня зустріч міністрів – це досить успішна подія, яка може внести подальшу певну динаміку і розвиток українсько-грузинської співпраці», – зазначив Валерій Чалий.

Підсумком нинішніх переговорів стало підписання спільної заяви з нагоди 20-ї річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Грузією, а також протоколу до угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Грузії в галузі урядового зв’язку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG