Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: хочу помилувати Тимошенко, але не можу (світова преса)


Президент Віктор Янукович знову заявив, що хоче помилувати колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, але дотримується кожної букви закону і не може зробити цього, доки не закінчаться всі розгляди в судах. Преса також аналізує політичне й економічне становище в Україні в час Євро-2012.

«Звичайно ж! Звичайно, хочу!» – відповів Президент Віктор Янукович на запитання кореспондента американського журналу Time, чи дійсно він хоче помилувати колишнього прем’єра Юлію Тимошенко. Випустити її було б найпростішим виходом зі становища, каже він. Але, наголошує Янукович, «не можу ж я діяти поза рамками закону!» За його словами, він має робити все відповідно до букви закону, а це значить, що питання про помилування може постати тільки тоді, коли закінчиться весь юридичний процес, коли прозоро, законно і процедурно чисто винесуть свої рішення всі суди, включно з Європейським судом із прав людини – тільки тоді в Президента з’являться повноваження надати помилування. Та й для цього існує певна процедура, нагадав Янукович.

Але й нинішня опозиція звинувачує Президента в різних злочинах і заявляє, що його треба ув’язнити, нагадав кореспондент. А я за себе не боюся, відповідає Янукович, я не буду втікати від закону, якщо опозиція матиме докази. Він згадав, що й його люди потрапляли під суд, коли були в опозиції. Треба було зупинити це коло ще тоді, каже Янукович, але тодішня влада цього не зробила – тільки він сам, прийшовши до влади, зі своєї особистої ініціативи почав процес змін у законодавстві, щоб надалі припинити таку практику політичних переслідувань. Ми намагаємося зупинити це коло, сказав Президент у відповідь на зауваження, що Тимошенко та її союзники можуть і повернутися до влади. Але «урядовець, який здійснив злочин за нині чинним законодавством, не хоче визнавати його і каже: «Я добрий, це закон поганий», – додав Янукович.

Він також наголосив, що розчарований поспішними, за його словами, висновками деяких європейських політиків, які не розуміють глибини цих питань і квапляться робити політичні заяви. «Ця практика відштовхує мене від Європи», – наголосив Янукович і додав уже висловлювану ним раніше тезу: «Якщо Європа вирішила зробити паузу, то й хай. Можливо, це буде на краще і для нас, і для Європи. Якщо Європа не бачить нас частиною себе, ми збудуємо Європу тут в Україні».

Тим часом британський щоденник Guardian змальовує становище в самій Україні в нинішні дні Євро-2012, описуючи, як Віктор Янукович підскочив із крісла і підніс кулак, коли в понеділок Андрій Шевченко забив гола в ворота Швеції. Діячі ЄС висловили йому свою зневагу, ігноруючи матчі чемпіонату в Україні, та Янукович не зважає на це і заповнив VIP-терасу своїм урядом і прихильниками-олігархами. Єдиним важливим іноземцем там був президент УЄФА Мішель Платіні, який почувався незручно, особливо коли Янукович, підскочивши, зачепив його по голові полою піджака. Янукович відмовляється прийняти роль останнього наразі парії Європи і вже дав знати, що збирається приїхати на лондонську Олімпіаду наступного місяця, пише газета.

Автор статті посилається на неназвані джерела в українській владі, які кажуть, що рішення про переслідування Тимошенко ухвалив особисто Янукович. І ніхто не хоче сказати йому, додають джерела, що це стало піар-катастрофою. Янукович не розуміє, як працює механізм ухвалення рішень на Заході, і вірить, що проблему можна вирішити самим лише тим, щоб постійно повторювати «пояснення» вини Тимошенко. Крім того, кажуть джерела, радники Януковича бояться, що, якщо на нього буде забагато тиску, Президент може просто відкинути європейські прагнення України і кинутися в обійми Росії. Він також щиро боїться Тимошенко, вірячи, що вона здатна на темні змови проти нього, додають джерела британської газети. Описуючи далі футбольний цими днями Київ, видання також зауважує, що це місто – третє найбільше російськомовне місто всього світу.

Інший британський щоденник Financial Times розглядає економічні обставини Євро-2012 і, пишучи про Україну, наводить висновки аналізу австрійського банку Raiffeisen: наплив іноземців і масована реконструкція інфраструктури навряд чи матимуть значний позитивний вплив на українську економіку в тривалій перспективі, якщо тільки не настане значного поліпшення ділового клімату в державі і міжнародного іміджу України.

Крім того, що справа Юлії Тимошенко створила для Києва негативний піар, Україна також витратила на побудову нових стадіонів і реконструкцію старих майже вдвічі більше, ніж Польща. Влада України заперечує будь-які порушення. Але, як зазначає у звіті банк Raiffeisen, такі великі витрати створюють широкі можливості для корупції і шахрайства.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG