Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному відкрили пам’ятник полковникові армії УНР


У Рівному на Дубенському цвинтарі в п’ятницю відкрили пам’ятник на місці поховання одного з чільних командирів армії Української Народної Республіки полковника Костя Вротновського-Кривошапки, що поряд із могилою легендарного генерал-хорунжого УНР Василя Тютюнника, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Пам’ятник у вигляді петлюрівського нагородного хреста встановлений із ініціативи благодійної громадської організації «Героїка», що опікується віднайденням могил і належним пошануванням пам’яті українських героїв.

Кость Вротновський-Кривошапка був організатором українського руху в Гренадерському корпусі Варшави 1917 року, а згодом став начальником військово-ветеринарної управи Військового міністерства Центральної ради, Гетьманату та Директорії. Свого часу полковник віднайшов могилу свого соратника і командувача Василя Тютюнника у Рівному й опікувався облаштуванням на ній пам’ятника, а згодом заповідав поховати себе поряд із генералом. У радянський час могила Вротновського-Кривошапки була безіменною, в часи Незалежності тут поновили надпис на старому хресті. Рівняни вдячні фахівцеві і військовому не лише за його військові подвиги, а й через активну участь у житті Волині, коли в часи Речі Посполитої він був головою батьківського комітету Рівненської української приватної гімназії і ініціював створення «Мистецького товариства».

Рік тому координатор «Героїки» Олег Слабоспицький відвідав цю могилу й поставив за мету зібрати кошти на пам’ятник. На заклик відгукнулися земляки героя з Миколаївської області, парафіяни Свято-Софіївського собору Рівного, окремі благодійники.

Як розповів Олег Слабоспицький, кошти витратили лише на матеріал, адже черкаський скульптор Олег Собченко взявся виготовити пам’ятник безкоштовно. Пам’ятник освятили священики УПЦ Київського патріархату. Як зауважив секретар єпархії отець Сергій, полтавець Тютюнник і миколаївець Вротновський-Сивошапка – приклад того, що ідея незалежної української держави жила в серцях українців сходу, півдня й заходу у всі часи.

Раніше члени благодійної організації «Героїка» знайшли останки курінного УПА на псевдо Лайдака й поставили на могилах повстанців у Дубровицькому районі Рівненщини чотири козацькі хрести. Молоді люди з Києва та Херсона намагаюся сприяти місцевим мешканцям у пошуках поховань учасників національно-визвольних змагань, адже на Рівненщині та Волині безліч подібних могил. Нині вони створюють мартиролог героїв, які боролися за українську свободу.
XS
SM
MD
LG