Доступність посилання

ТОП новини

Греція залишається з євро і шукає урядову коаліцію


Брюссель – Грецькі консерватори, не зважаючи на похмурі прогнози, все ж вийшли переможцями недільних виборів. Лідери цього політичного табору під схвальні заяви, що лунають із Євросоюзу, кажуть, що готові якнайшвидше створити широку коаліцію для продовження заощаджень та модернізації Греції, що погрузла у боргах та соціально-економічній кризі. Саме це, умова кредиторів зі співдружності та МВФ, які обіцяють взамін грошову й технічну допомогу. Єврозона та світові ринки полегшено зітхнули. Тим часом, аналітики констатують великий розкол у грецькому суспільстві, подолати який новій владі буде дуже складно.

Переможці виборів у Греції стримано радіють: нині слід створити урядову коаліцію, боротися з кризою та шукати точки дотику з опонентами, що не бажають продовжувати політику суворих заощаджень, насаджувану ЄС та МВФ. Але найголовніше те, що їх чекає завдання об’єднати громадян, які протягом виборів продемонстрували крайньо протилежні позиції щодо іноземних кредитів, заощаджень та місця їхньої країни у зоні євро.

Однак, у європейських столицях та установах Євросоюзу полегшено зітхнули: перемога грецьких консерваторів принаймні тимчасово відклала вихід Греції з валютного союзу, а отже, забезпечила відносний спокій у світі фінансів співдружності.

Греціє, ми з тобою поруч – Баррозу

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу привітав вибір громадян Греції з Мексики, де наразі відбувається засідання країн «Групи двадцяти».

«Я хочу надіслати грекам чіткий сигнал, – каже він. – Ми – поруч з вами, ми вважаємо Грецію частиною єврозони та європейської родини. Ми готові з нею співпрацювати й підтримувати будь-яким потрібним способом для відновлення економіки та створення робочих місць. Вірю, що це – бажання громадян і, безумовно, це – бажання Європейського Союзу».

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, у свою чергу, наголошує, що надіється на якнайшвидше формування коаліції, з якою європейські партнери та міжнародні фінансові організації зможуть вести переговори щодо майбутнього оздоровлення грецької економіки.

У Європарламенті також радо вітають результати виборів, проте, насамперед звертаються до колег по співдружності: мовляв, дивіться, греки вибрали Європу, тож Європа тепер має піти назустріч Греції.

Наразі у Афінах вирішують, хто буде членом урядової коаліції, тобто, об’єднання партій, яке завтра далі примушуватиме народ затягувати паски.

Чи треба полегшити грекам тягар заощаджень і реформ?

Деякі аналізи результатів виборів у Греції свідчать: поруч із тим, що новому урядові доведеться впроваджувати болючі фіскальні та адміністративні реформи, європейським партнерам теж слід усвідомити, що треба бути менш вимогливими. Громадяни цієї проблемної країни повинні легше переносити тягар модернізації та заощаджень.

Греція вже з 2010 року залежить від допомоги своїх партнерів по єврозоні та Міжнародного валютного фонду. Її економіка у стані вільного падіння, суспільство на краю соціального зриву, а інвестори не виявляють бажання вкладати у ризиковану, поглинену кризою країну.

У четвер на черговому засіданні міністрів фінансів 17 держав єврозони та наступного тижня на саміті лідерів ЄС грецьке питання, вочевидь, знову буде серед головних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG