Доступність посилання

ТОП новини

Януковича слід допитати у справі вбивства Щербаня – Кожем’якін


Київ – Соратники Юлії Тимошенко хочуть, щоб правоохоронці допитали Президента Віктора Януковича, а судді за кордоном оцінили слова українського Президента про причетність екс-прем’єра до вбивства народного депутата Євгена Щербаня. Політичні експерти вважають, що влада, заявляючи про нові звинувачення на адресу ув’язненого екс-прем’єра, намагається збільшити кількість аргументів про те, щоб не допустити її до участі у парламентських виборах 2012 року.

На систему правосуддя тиснуть не Президент Віктор Янукович і не заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін, коли говорять про причетність Юлії Тимошенко до резонансних злочинів, а представники «БЮТ-Батьківщини», коли заявляють про те, що екс-прем’єра переслідують з політичних причин. Про це Радіо Свобода заявив заступник голови фракції Партії регіонів, член парламентського комітету з питань правосуддя Вадим Колесніченко.

«Вони постійно заявляють, що пані Тимошенко є репресованою через політику. А вони не вважають, що таким чином заздалегідь виносять вердикт, що вони таким чином тиснуть на правосуддя? Тож перш ніж дорікати дзеркалу, слід подивитися, чиє там відображення? Може, то б'ютівське?» – каже Колесніченко.
За його словами, і Президент, і заступник Генпрокурора у своїх заявах відзначили, що останнє слово за судом, а, відтак, вони не порушили норм Конституції та кримінального права.

Це пряма команда Генеральній прокуратурі: «Фас!» – Кожем’якін

Утім, в опозиції заяви високопосадовців розцінюють як команду слідчим Генпрокуратури та суддям знаходити усі можливі приводи для того, щоб Тимошенко залишалася за ґратами якомога довше. Про це заявив голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін. Він також запропонував Генеральному прокурору Віктору Пшонці допитати Віктора Януковича.
Якщо він звинувачує Тимошенко у вбивстві, то він, напевно, стояв десь поблизу
Андрій Кожем’якін

«Фракція обурена заявами Президента, заявами деяких заступників Генерального прокурора про те, що Юлія Тимошенко не просто як свідок виступає у справі про вбивство Щербаня, – зазначає Кожем’якін. – Якщо це пряма команда Генеральній прокуратурі: «Фас!», то ми б хотіли, щоб пан прокурор Пшонка викликав як свідка і допитав пана Януковича. Адже, якщо він звинувачує Тимошенко у вбивстві, то він, напевно, стояв десь поблизу».

Андрій Кожем’якін також звернувся до керівництва парламенту з проханням невідкладно внести до порядку денного постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування обставин резонансних убивств у 90-х роках в Донецькій області, в тому числі народних депутатів Євгена Щербаня та Євгена Кушнарьова. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив перед Погоджувальною радою питання про розгляд проекту цієї постанови першим питанням порядку денного у вівторок, однак більшість не підтримала цю пропозицію.

Тим часом захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що екс-прем’єр має намір звернутися з позовом до судів інших країн у зв’язку із заявами Віктора Януковича.


У перемовах з ЄС Янукович посилатиметься на заяву Кузьміна – Бала

Яка б не була доля такого позову, слова Януковича та Кузьміна зіграють свою роль, вважає політолог Віталій Бала. За його словами, заяви високопосадовців покликані зміцнити позиції української влади на перемовах із Євросоюзом про участь Юлії Тимошенко у виборах цього року.

«Це хід перед тим, як знову будуть вимагати від української влади та Президента Віктор Януковича звільнити Юлію Тимошенко, щоб вона брала участь у виборчій кампанії 2012 року. Є заява Генеральної прокуратури, достатньо різка. Тому під час консультацій, безумовно, буде посилання на цю заяву. Будуть говорити, що не можуть цього зробити, але будуть намагатися вирішити питання», – зазначив Бала.

Минулого тижня в інтерв'ю агенції Bloomberg Віктор Янукович заявив про причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. Після того, як його звинуватили у тому, що він каже про це до рішення суду, Президент дав інший коментар, в якому наголосив, що лише суд має вирішувати це питання. Пізніше, заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив про нібито причетність Юлії Тимошенко до всіх резонансних злочинів, скоєних у країні за останні 20 років.

Чоловік екс-прем’єра Олександр Тимошенко раніше заявляв, що до смерті Євгена Щербаня буо причетне оточення Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG