Доступність посилання

ТОП новини

Хто обділив інвалідів на Євро-2012


Харків – Під час матчів Євро-2012 у Харкові більшість місць, призначених для людей, що пересуваються інвалідними візочками, були порожні. Із-за кордону на футбол до Харкова приїхав лише один візочник – англієць. При цьому українських інвалідів фактично позбавили можливості придбати квитки на всі три матчі, заявляє представниця харківських візочників Олена Шингарьова. У дирекції турніру УЄФА запевняють, що продаж квитків для людей із особливими потребами не відрізнявся від решти категорій вболівальників. Водночас після запиту Радіо Свобода там виділили 50 безкоштовних квитків для харківських візочників на останній матч Євро в місті.

Харків’янин Василь Стариков намагався через сайт УЄФА ще минулого року придбати квиток на матч між Нідерландами та Німеччиною. Його друзі, що допомагали зайти на спеціальний портал, повідомили Василеві невтішну новину: «Всі квитки на місця, призначені для людей, що пересуваються інвалідними візочками, розпродані».

«Я був здивований. Спостерігаючи за футболом з телеекрану, я побачив, що місця призначені інвалідам, були вільні. Те саме мені підтвердив товариш, що був на першій грі», – зазначає Василь Стариков.

Дев’ятого червня, коли грали Нідерланди з Данією, за матчем спостерігало чотири харків’янина з проблемами мобільності і один англієць, а 13 червня, коли змагалися Нідерланди з Німеччиною, на стадіон «Металіст» приїхало 14 людей із особливими потребами.

Подібна ситуація спостерігається на стадіонах не лише українських, а й польських. Про це Радіо Свобода розповіла активістка громадського руху харківських візочників Олена Шингарьова. Вона є віце-президентом громадської організації «Кріавіта» і заступником голови харківської міської комісії з доступності осіб з особливими потребами. Протягом п’яти років вона допомагала харківській владі та інвесторам порадами, моніторингами в питаннях доступності інфраструктури для Євро-2012.

Шингарьова каже, що їй стало відомо про проблеми із квитками на Євро для харків’ян із особливими потребами у серпні минулого року, коли на адресу обласної державної адміністрації надійшов лист від УЄФА.

«Це спеціальні місця в нульовому ряду, де зручно розташуватися людям на візочках, а за ними відкидні стільці – це місця для їхніх супроводжуючих, – зазначає вона. – У нас була інформація від УЄФА, що всі місця для вболівальників які користуються інвалідними візочками, на стадіоні «Металіст» на три матчі 9-го, 13-го і 17 червня – розпродані. А це мало чи багато – сто два місця».

Олена Шингарьова також зауважує, що у Харкові чекали на іноземних гостей на візочках і були дуже здивовані, що їх практично немає.

А українські інваліди, отримали додаткову можливість придбати квитки єврокубку у травні цього року. УЄФА це питання довірило українській Національній асамблеї інвалідів, яка взялася за поширення квитків через обласні організації інвалідного спорту. За словами голови Національної асамблеї інвалідів України, народного депутата Валерія Сушкевича, Асамблея та Український центр інвалідного спорту «Інваспорт» займалися лише збором даних про бажаючи, а продавала додаткові квитки людям з особливими потребами тільки УЄФА.

«Тільки вони мають право продавати квитки, вони нікому це питання не делегують. На жаль, навіть не всі заявки від нашої організації задовольнили, тобто сказали: «Вже немає». Вони повідомили навіть матчі, на які вони можуть дати квитки. Не на всі, лише на той перелік який вони вкажуть. І це за умови, якщо ми надішлемо кошти, прізвища людей, їхню інвалідність та прізвища супроводжуючих, тобто була дуже складна ситуація», – зазначає Валерій Сушкевич.

За його даними, матчі Євро-2012 зможуть подивитися 319 українців на візочках.

Після перевірки вільні квитки передали інвалідам

В українській дирекції УЄФА на інформаційний запит Радіо Свобода повідомили, що процедура продажу квитків на матчі Євро-2012 для людей із особливими потребами не відрізнялася від процедури продажу квитків інших категорій, і власників квитків так само визначила лотерея. Там підтвердили, що відсіювали тих, хто не має належних документів: «Якщо з якоїсь причини цього підтвердження не надходило, або ж наданий документ не відповідав дійсності, УЄФА позбавляв права таких аплікантів отримати квиток із категорії перепусток для людей з особливими потребами».

При цьому у відповіді дирекції УЄФА зазначено, що перевірка статистики продажу квитків виявила 50 вільних квитків для інвалідів-візочників із супроводжуючими на матч Португалія – Голландія 17 червня. Ці квитки безкоштовно передали членам громадської організації, яку представляє Олена Шингарьова.

У цей список пощастило потрапити і футбольному фанату Василю Старикову. «Це чудово, чудово, що у мене була така можливість побувати на матчі. Та й стадіон для нас дуже зручний. Для нас головне – наявність спеціалізованих туалетів. Там усе доступно – це чудово», – каже він.

Громадські активісти у Харкові вірять, що таких позитивних вражень могло отримати і більше візочників. У місті пишаються тим, що для вболівальників із проблемами здоров’я була доступна навіть офіційна фан-зона, чим не можуть похвалитися інші приймаючі Євро міста.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG