Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Пакистану припинив повноваження прем’єра країни


Юсаф Раза Ґілані
Юсаф Раза Ґілані
Верховний суд Пакистану ухвалив сьогодні припинити повноваження прем’єр-міністра країни Юсафа Рази Ґілані.

Як мовиться в рішенні суду, Ґілані втратив право бути членом парламенту, а відтак і прем’єр-міністром, іще 26 квітня – того дня, коли Верховний суд визнав його винним у неповазі до суду.

У рішенні суду сказано, що посада прем’єра вважається вакантною, починаючи з тієї дати, і президент Пакистану Асіф Алі Зардарі має «вжити необхідних заходів, щоб забезпечити продовження демократичного процесу», тобто представити парламентові кандидатуру нового глави кабінету.

За Конституцією Пакистану, визнані винними в таких злочинах, як неповага до суду, не мають права бути депутатами парламенту.

Наприкінці квітня Верховний суд Пакистану визнав Ґілані винним у неповазі до суду і обмежився символічним покаранням, через відмову прем’єра відновити корупційні справи проти президента Зардарі. Ідеться про розслідування, яке здійснювалося у Швейцарії і було закрите на прохання влади Пакистану.

Президент Зардарі заперечує, як політично мотивовані, звинувачення в корупції, які свого часу висунули проти нього у Швейцарії, де заявляли, що він відмивав хабарі через швейцарські банки. Прем’єр Ґілані, крім того, посилався на те, що чинний президент має імунітет від судового переслідування на час перебування на посаді.
XS
SM
MD
LG