Доступність посилання

ТОП новини

Співгосподар Євро-2012 шукає винного за поразку своєї збірної


Польські фанати
Польські фанати
Варшава – Після програшного матчу 16 червня зі збірною Чехії, збірна Польщі опинилася, так би мовити, поза грою. Вона не пройшла до чвертьфіналу, тож європейський чемпіонат, в організацію якого поляки вклали так багато зусиль, продовжуватиметься без участі польських футболістів. Польські політики не приховують свого розчарування й шукають винного у програші.

Хоча збірна Польщі випала з чемпіонату, міністр спорту Йоанна Муха закликала вболівальників надалі підтримувати виняткову атмосферу свята футболу. «Не ховаймо наших прапорів», – підбадьорювала Муха поляків.

Водночас міністр спорту Польщі сповнена рішучості змінити ситуацію в польському футболі на краще. Хоча чемпіонат ще триває, голова польського спортивного відомства, політики та експерти намагаються відповісти на питання: «Хто ж винен у програші?»

Повинна полетіти голова Федерації футболу – політики

Тренер польської збірної Францішек Смуда каже, що команді забракло сильної психіки. Та він вважає, що польська збірна – це сильна команда, вона повинна відпочити, набратися сил і готуватися до відбіркових матчів на світовий чемпіонат із футболу, які розпочнуться цієї осені.

Зі Смудою категорично не погоджується Збіґнієв Бонєк, легендарний польський футболіст, а нині посол УЄФА на Євро-2012. «Якщо ми маємо таку чудову команду на чемпіонат світу з футболу і можемо боротися, то я запитую: чому ми не зуміли виграти у себе вдома матч із пересічною командою? Це таке замилювання очей», – зазначив Бонєк.

Низка польських політиків, зокрема міністр спорту Йоанна Муха, вважають, що потрібні радикальні персональні зміни в керівництві польської Федерації футболу. Мовляв, саме федерація винна в тому, що польська збірна не підготувалася до чемпіонату належним чином.

Польські медіа в один голос нагадують, що минулої осені голова цієї федерації Ґжеґож Лято обіцяв піти у відставку, якщо під час Євро-202 польська збірна зазнає поразки.

З особливою наполегливістю піти у відставку Ґжеґожа Лято закликають політики опозиції. Партія «Солідарна Польща» ініціює створення парламентської підкомісії, яка підготує звіт про ситуацію в польській Федерації футболу.

За словами Збіґнєва Зьобро, голови «Солідарної Польщі», вирішення проблем польського футболу потрібно почати з негайної відставки Лято. Федерації футболу, каже політик, потрібна така влада, яка впровадить принципи прозорості у її фінансову та організаційну діяльність.

Ришард Чарнецький із партії «Право і справедливість», оцінюючи ситуацію у федерації футболу, категоричний. «Ці авгієві стайні потрібно почистити, це може зробити тільки уряд. Уряд прем’єра Туска не може ухилятися від відповідальності», – каже він.

Натомість міністр юстиції Польщі Ярослав Ґовін говорить, що федерація – це спадкоємець організації, створеної ще в соціалістичній Польщі, а сучасна польська держава на має правових можливостей вплинути на персональний склад її керівництва.

Федерація заявляє, що зробила все можливе і не збирається у відставку

Щоб відповісти на численні закиди, голова федерації Ґжеґож Лято скликав прес-конференцію. Він твердить що ще ніколи в історії польського футболу гравці не мали настільки добрих умов для того, щоб готуватися до матчів.

«Польська федерація футболу зробила все від неї залежне, щоб пізніше не говорили, що ми щось занедбали, – зазначає він. – Зараз я чую, як дехто говорить, що ми не забезпечили належних умов для тренувань. Спортсмени мали все – психолога, тренера, кімнати для відпочинку, відповідне харчування, одяг від фірми NIKE. Тож не знаю, що я особисто, або Польська федерація футболу могла додатково зробити для спортсменів».

Лято заявив, що не збирається йти у відставку, натомість повідомив, що у польської збірної буде новий тренер. Як зазначають польські експерти, пристрасті навколо програшу польської збірної у Євро-2012 щойно розгоряються й набувають виразного політичного відтінку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG