Доступність посилання

ТОП новини

Гомофобія Колесніченка свідчить про геополітичний вибір Партії регіонів – експерт


Київ – Верховна Рада до виборів може ухвалити закон, який заборонить згадувати про гомосексуалізм у ЗМІ та у шкільних програмах. Про це повідомили Радіо Свобода у парламентському комітеті з питань свободи слова. Експерти відзначають, що ухвалення такого документа наблизить Україну до Євразійського культурно-економічного простору. Тим часом, автор документа наполягає, що піклується про психічне здоров’я українських дітей.

Діти можуть вирости гомосексуалістами, якщо у них виховувати толерантне ставлення до представників сексуальних меншин, каже заступник голови фракції Партії регіонів, автор проекту закону «Про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму» Вадим Колесніченко. Моральне здоров’я українських дітей потребує захисту, каже він.

Натомість голова гей-форуму України Святослав Шеремет вважає аморальним просування політичних ідей під прикриттям турботи про дітей.
Цей законопроект є втіленням на практиці соціальної політики Російської православної церкви
Святослав Шеремет

«В Україні є категорія людей, які оперують аргументами проти геїв, тримаючи в у правій руці Старий заповіт, а у лівій – радянський Кримінальний кодекс. Цей законопроект є втіленням на практиці соціальної політики Російської православної церкви. Аналогічні законопроекти вже ухвалено у деяких регіонах Росії. Такі законопроекти можливі лише у розбудові Євразійського простору. У розвинених країнах вони неможливі», – відзначив Шеремет.

Законопроект Вадима Колесніченка є кроком до обмеження прав людини в Україні, сказав Радіо Свобода Святослав Шеремет. Він висловив переконання, що інформаційний простір не має поділу на дитячий та дорослий.

Підлітки можуть обрати одностатеві стосунки через моду – Колесніченко

Утім, автор проекту закону, що передбачає заборону позитивних згадувань про гомосексуальність, зазначає, що пропаганда, спрямована на дітей, має свої особливості. Які саме, Вадим Колесніченко не уточнює.
Ми вирішили обмежити будь-які види та форми пропаганди і реклами одностатевих стосунків для неповнолітніх
Вадим Колесніченко

«Ми вирішили обмежити будь-які види й форми пропаганди і реклами одностатевих стосунків для неповнолітніх. Це і фільми, і так звані розповіді про сексуальне здоров’я та роз’яснення щодо так званого толерантного ставлення до людей, які пропонують одностатеві стосунки. Для підлітків дуже важливо наслідувати моді, яскравому, тому що рекламується. Гадаю, що ця норма забезпечить підвищення психічного та фізичного здоров’я покоління, що підростає», – зауважив у коментарі Радіо Свобода автор законопроекту.

За словами Вадима Колесніченка, елементи пропаганди гомосексуалізму нині присутні, навіть, у шкільній програмі.

Твердження Колесніченка свідчать про його невігластво – психолог

Але статева орієнтація людини формується у перші роки життя, і надалі ніякі реклама чи пропаганда не змусять її змінити цей вибір, заявила Радіо Свобода практичний психолог Світлана Барановська.
Майже усі діти мають визначену статеву орієнтацію вже у 3 роки
Світлана Барановська

«Ніяка інформація про можливі одностатеві сексуальні контакти, яка потрапляє у поле зору дитини, не вплине на формування її сексуальності. Практичний досвід вказує на те, що майже усі діти мають визначену статеву орієнтацію вже у 3 роки. Щодо наслідування моді, то це може спонукати молоду людину до експериментів. Але навряд чи гетеросексуалу від природи сподобається такий експеримент. Тому спроба закрити для дітей інформацію про існування гомосексуальності є свідченням невігластва, нерозуміння базових принципів науки», – зазначила Барановська.

Психолог вважає, що питання доступу дітей до інформації щодо статевих стосунків має вирішуватися всередині сім’ї з урахуванням і сімейних традицій, і можливих релігійних уподобань і, головне, особливостей самої дитини.

Войовнича гомофобія як політична стратегія

За те, щоб саме батьки обирали спосіб підготовки дітей до дорослого життя і голова парламентського комітету з питань свободи слова, депутат від НУНС Юрій Стець. Утім, законопроект Вадима Колесніченка він розцінює просто як чергову спробу привернути увагу виборців.
Існує «Європейська конвенція з прав людини», де подібні заборони оцінюються дуже негативно
Юрій Стець

«Факти або спроби заборони автоматично означають привернення уваги до тих речей, які забороняють. Взагалі в сучасному світі щось забороняти – це історія, яка не буде ніякої користі приносити. Тим паче, існує «Європейська конвенція з прав людини», де подібні заборони оцінюються дуже негативно. Крім того, виховання дітей має відбуватися у сім’ї. Як на мене, це все не більше і не менше, ніж підготовка до виборів», – наголосив Стець.

Наслідування ідеології путінської Росії є політичною стратегією тієї частини Партії регіонів, до якої належить Вадим Колесніченко, зазначив у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.
Це політичний передвиборчій популізм
Володимир Фесенко

«Елемент копіювання, такого, я б сказав, мавпування, на жаль, часто проявляється. Це політичний передвиборчий популізм. Православна войовнича гомофобія створює певний контраст між нами і Європою», – наголосив Фесенко.

Утім, на думку голови парламентського комітету з питань свободи слова Юрія Стеця, пропрезидентська більшість може винести законопроект на розгляд і ухвалити його до завершення нинішньої сесії парламенту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG