Доступність посилання

ТОП новини

Футбольний Майдан


Євро-2012 дало Україні значно більше, аніж сподівалася влада, бізнес, шанувальники футболу й політики!

Підтримка гідної гри української збірної дала нам відчуття єдності й чітку ідентифікацію.

За настроєм, за піднесенням, за радістю колективного переживання та відчуттям належності до чогось більшого – те, що панувало в Україні у «наші» ігрові дні, було схожим на переживання Майдану 2004 року.

Україномовні й російськомовні, на сході й на заході, прикрашали свої автівки та домівки державними прапорами України, розмальовували свої обличчя та вдягалися у національні кольори. «Україна! Україна! Україна!» – лунало на стадіонах Донецька, Києва, Харкова та Львова.

Фанзони дихали в унісон із трибунами стадіонів, а голоси радості, надії та розпачу звучали з відкритих вікон сіл, містечок й великих міст і зливалися в єдине дихання народу, який уболівав за СВОЮ команду.



Дівчата у віночках зі стрічками, хлопці у вишиванках – співали національний гімн України так, ніби вдихали тим енергію у футболістів, ніби «заговорювали» перемогу.

Євро-2012 показало, що патріотизм – це не пусте слово, яке часто експлуатують політики, а жива справа простих людей.



Відданість уболівальників – шведів і британців, поляків та німців, данців і голландців, їхнє натхненне виспівування гімнів, їхнє щире бажання підтримати своїх, змінили хід думок у голові не одного звичайного українця.

Саме собою напросилося: «Може, вони тому й так добре живуть, що шанують своє і своїх підтримують?!»

І ще один висновок: нам, українцям (в усьому, не лише у футболі), щоб вигравати – треба грати «на голову вище» тих, хто уже вигравав!

Ірина Штогрін – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG