Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість Рівненщини вимагає від влади відмовитися від вшанування енкаведистів


Пам’ятник керівникам НКВС та районної прокуратури, що загинули 1941 року
Пам’ятник керівникам НКВС та районної прокуратури, що загинули 1941 року
Напередодні 71-ї річниці розстрілу в’язнів Дубенської в’язниці представники п’яти громадських організацій Рівненщини звернулися до голови Дубенського райдержадміністрації Данила Корилкевича та депутатів районної ради з проханням не вшановувати винуватців в’язничних розстрілів.

Йдеться про пам’ятник поблизу Луцького перехрестя автотраси Київ – Чоп, де під час наступу нацистів загинула відступаюча компартійна верхівка району, керівники НКВС та районної прокуратури. А напередодні, за таємним наказом наркома Берії, працівники в’язниці та НКВС знищили в’язнів, яких не встигли евакуювати до приходу німецьких військ. Це сталося 25 червня 1941 року. Нині громадськість просить змінити нещодавно поновлений надпис на пам’ятникові.

«Для нас є неприйнятним встановлення пам’ятної дошки на честь людей, причетних до розстрілів у Дубенській в’язниці та до інших політичних репресій на території Дубенського району в період з 1939 по 1941 року… Цей факт набув негативного суспільного розголосу в Україні та за кордоном», – пишуть у зверненні керівники обласної організації Національної спілки журналістів України, облорганізації Національної спілки письменників України, обласної «Просвіти» та національної скаутської організації «Пласт», УПЦ Київського Патріархату.

Меморіальна дошка пам’яті розстріляних дубенських в’язнів
Меморіальна дошка пам’яті розстріляних дубенських в’язнів
Вони пропонують встановити на постаменті плиту з написом наступного змісту: «Упокой, Господи, душі загиблих за віру Христову та волю України отців, матерів, братів і сестер наших, що полягли під час сталінського й гітлерівського терору у роки ІІ Світової війни (1939-1945 рр.)».

Громадські активісти вкотре наголошують, що раніше встановлені меморіальні дошки пам’яті розстріляних дубенських в’язнів досі не мають належного вигляду, і просять владу належно вшанувати загиблих.
XS
SM
MD
LG