Доступність посилання

ТОП новини

США: Кельменді – «головна постать» наркобізнесу на Балканах


Насер Кельменді
Насер Кельменді
Прага – Визначення владою США Насера Кельменді як «головної постаті в наркобізнесі» на Балканах помістило цю особу в центр міжнародної уваги – як можливого балканського барона організованої злочинності. Є також інформації про зв’язок Кельменді з силовими структурами в Україні.

Суперечливий бізнесмен, албанець за національністю, родом із Боснії, який тривалий час підозрювався, але ніколи офіційно не був звинувачений у причетності до організованої злочинності на Балканах, потрапив у центр міжнародної уваги після визначення Вашингтоном Насера Кельменді як «головної постаті наркоторгівлі» у цьому регіоні.

Такий «кримінальний статус», який персонально затвердив 1 червня президент США Барак Обама, уповноважує американський уряд до заборони для 55-річного Насера Кельменді та членам його мережі доступу до американської фінансової системи.

Для визначення статусу особи як «головної постаті» (kingpin) треба узгодити це з міністерством фінансів, Генпрокуратурою, держсекретарем, міністром оборони і ЦРУ. Кельменді тепер розділяє цей статус із 96 іншими представниками організованої злочинності у світі від того часу, як закон про «головну постать» був затверджений у США в 1999 році.

Ще у 2008 році в доповіді боснійського Державного агентства розслідувань і захисту (SIPA) Кельменді охарактеризований як один із провідних керівників організованих злочинних груп на Балканах. Мережа Кельменді, за даними тодішнього розслідуваннями місцевої влади, нараховувала до 8 тисяч оперативних працівників на теренах колишньої Югославії і, ймовірно, на Близькому Сході. Її також підозрювали у причетності до торгівлі наркотиками, контрабанди цигарок, торгівлі людьми, відмивання грошей і тіньових кредитів.

Кельменді пов’язаний також і з Україною

Незважаючи на розслідування діянь Насера Кельменді та його структур у 2008 році, нинішнього розслідування в Сараєві, де Кельменді фігурує у понад 12 кримінальних справах, та інтересу прокуратури Чорногорії до його дій у 2011 році, цей ділок ніколи не поставав перед судом. Його лише оштрафували у 2012 році на 10 тисяч євро за незаконні оборудки під час будівництва готелю на Адріатичному побережжі Чорногорії.

Дослідники діянь Кельменді у пресі, колишні працівники силових структур Боснії заявляють, що він «захищений своїми людьми в поліції, силових структурах, судах», «має міцні зв’язки з політиками, прокурорами, суддями та керівниками поліції, які заплющують очі на його беззаконня».

Інтерпол зацікавився діяльністю в Україні «Міжнародної поліцейської корпорації громадської безпеки» (МПКГБ), яка донедавна була зареєстрована в Києві за адресою: вулиця Богомольця, 10, корпус 5. Це юридична адреса Міністерства внутрішніх справ України. Представництва цієї МПКГБ, так звані комісаріати, є в регіонах України. Так от, 19 жовтня 2010 року при обшуку затриманого поліцією Насера Кельменді в Чорногорії було знайдене посвідчення підполковника цієї «Міжнародної поліцейської корпорації громадської безпеки» з адресою в Україні. Також поліція виявила тоді в Кельменді, як повідомляло агентство УНІАН, свідоцтво про отримання нагороди від МПКГБ – «На знак великої поваги».

У МВС України нічого кримінального в діях МПКГБ не помічали, як донедавна заявляли різні чільники МВС. А голова Наглядової ради МПКГБ Костянтин Тороп навіть заявив у кінці 2010 року: «Так званий балканський терорист (Насер Кельменді) насправді ніякого стосунку до кримінальних структур не має. В організації нашій немає людей з вулиці і не може бути за визначенням, тому що вона досить закрита – серед нас багато діючих силовиків».

У день, коли в США назвали Насера Кельменді «головною постаттю» в злочинному світі в регіоні колишньої Югославії, за іронією долі його люди домоглися від керівництва Боснії звільнення невгодного їм міністра безпеки Садіка Ахметовича. Цей же Ахметович заявив Радіо Свобода: «Ми перебуваємо тепер на останній стадії, коли мафія бере під контроль державу. Якраз це саме тепер відбувається в Боснії». При цьому Ахметович додав: «Все сильніші злочинні групи мають свої підрозділи в країнах Балкан».

Спостерігачі також вважають, що згаданий крок США щодо юридичного визначення особи Насера Кельменді для американської феміди сприятиме завершенню недоторканності цього ділка на Балканах. Хоча журналісти вже прогнозують початок своєрідної «місцевої війни» цього літа, бо злочинці, на їхню думку, так легко не здадуть своїх позицій, які вони захопили в політиці, державних структурах, особливо в Чорногорії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG