Доступність посилання

ТОП новини

У Росії хочуть показати фільм, заборонений міністром


Російський телеканал НТВ має намір показати фільм про війну 22 червня, незважаючи на заборону міністра. Новий міністр культури Володимир Медінський звернувся до каналу з проханням не показувати фільм «Служу Радянському Союзу», бо він, за словами міністра, ображає почуття ветеранів.

Напередодні дня, коли в Росії згадують про напад нацистської Німеччини на Радянський Союз, новопризначений міністр культури Росії звернувся з листом до телеканалу НТВ. Володимир Медінський заявив, що скандальний фільм образить почуття росіян, і зокрема ветеранів, у День скорботи.
Фільм «Служу Радянському Союзу» переповідає історію, яку розповів Леонід Менакер в романі «Обід з дияволом». В сюжеті йдеться про те, що в’язням ГУЛАГу вдалося відбити напад німецьких військових після того, як їхні охоронці розбіглися. Пізніше героїчних в’язнів розстріляли війська НКВС.

За словами міністра культури Медінського, його відомство отримало тисячі листів протесту проти показу цього фільму. Протестні настрої висловив в інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода депутат-комуніст із Державної думи, Володимир Сімагін.
Показувати фільм 22 червня, в цей жалобний день, було б не по-людському
Володимир Сімагін

«Показувати фільм 22 червня, в цей жалобний день, було б не по-людському двічі. У людей може скластися думка, що вся країна жила саме так. Це все одно, що про нинішній час знімати фільм, що хтось там щодня бере хабарі, чи когось вбивають. Це – явне перебільшення, перекручення та образа», – пояснив депутат російської Держдуми від партії комуністів.

НТВ не хоче підкоритися

Однак телеканал НТВ вирішив відстоювати свою позицію, незважаючи на близькі зв’язки з владою. Адже канал належить державному газовому гігантові, «Газпрому». Значна кількість критиків також стала на бік каналу, заявивши, що поведінка Медінського нагадує радянську цензуру. Раніше Медінський писав патріотичні книжки на тему російської величі, за що російські видання прозвали його міністром пропаганди.

Як говорить один із відомих російських критиків Юрій Богомолов, навіть якщо Медінський не погоджується з фактами, висвітленими у картині, фільм залишається художнім твором і має обговорюватися за законами художнього твору.
Художній твір не можна судити за законами документалістики. Але в нас це давня традиція, яка проростає корінням з радянського агітпропу
Юрій Богомолов

«Художній твір не можна судити за законами документалістики. Але в нас це давня традиція, яка проростає корінням з радянського агітпропу», – пояснює критик.

В історії сучасної Росії це – не перший випадок, коли влада намагається заборонити фільм, що критично трактує роль Радянської армії в часи Другої світової війни.

Минулого місяця ветерани переконали НТВ не демонструвати фільм «Чотири дні в травні», в якому змальовано радянського офіцера, який намагається зґвалтувати німецьку дівчинку-сироту у 1945 році. Замість цього фільму в ефір НТВ вийшов фільм про Смерш, таємну службу, яка займалася каральними операціями.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG