Доступність посилання

ТОП новини

Обраний президент Єгипту обіцяє бути «лідером усіх єгиптян»


На площі Тахрір у центрі столиці Єгипту Каїрі святкують перемогу Мохаммеда Мурсі, 24 червня 2012 року
На площі Тахрір у центрі столиці Єгипту Каїрі святкують перемогу Мохаммеда Мурсі, 24 червня 2012 року
У Єгипті Мохаммед Мурсі, перший діяч ісламських поглядів, обраний на президента країни, заявив у неділю, що буде «президентом усіх єгиптян».

Виступаючи на національному телебаченні, він також пообіцяв, що Єгипет дотримуватиметься всіх своїх міжнародних зобов’язань і договорів.

Тим часом у світі лунають вітальні заяви на адресу майбутнього президента, який належить до поміркованих ісламістів і, як очікують, обійме посаду 1 липня.

Зокрема, у США, привітавши Мурсі з «вирішально важливою» перемогою, заявили, що нова влада Єгипту має зберегти роль країни як твердині регіонального миру, безпеки і стабільності.

В Ізраїлі заявили, що «поважають» результат президентських виборів у Єгипті й очікують на «продовження співпраці з владою Єгипту на засадах мирного договору між двома державами».

У Великій Британії міністр закордонних справ Вільям Гейґ закликав новообраного президента «будувати мости» між частинами єгипетського суспільства і забезпечити дотримання прав людини.

А в Ірані Міністерство закордонних справ заявило, що Єгипет «перейшов до останньої стадії ісламського пробудження».

60-річний Мохаммед Мохаммед Мурсі Іса аль-Айят, висуванець Партії свободи і справедливості, яка є політичним відгалуженням поміркованого ісламістського руху «Мусульманське братство», став обраним президентом країни за результатами другого кола президентських виборів, що відбулися минулих вихідних, як оголосив раніше в неділю Виборчий комітет Єгипту.

За офіційними даними, Мохаммед Мурсі отримав 51,7 відсотка голосів проти 48,3 відсотка в його суперника Ахмеда Шафіка, який найбільше відомий як останній, протягом лише кількох днів, прем’єр-міністр в уряді попереднього президента Хосні Мубарака перед його скиненням у лютому минулого року. Явка на вибори склала 51,8 відсотка.
XS
SM
MD
LG