Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті Мохаммед Мурсі обіцяє бути «лідером усіх єгиптян»


Прага – У понеділок саміт міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі привітав демократичні підсумки президентських виборів у Єгипті. Це сталося після того, як у столиці Єгипті Каїрі Центральна виборча комісія оголосила, що представник ісламістів та руху «Мусульманське братство» Мохаммед Мурсі набрав на виборах, що пройшли тиждень тому, майже 52 відсотки голосів і став новим президентом країни. Сам Мурсі заявив на телебаченні, що він «буде президентом для всіх єгиптян».

Новий глава Єгипту Мохаммед Мурсі обіцяє поважати на своїй посаді бажання всіх єгиптян. «Я звертаюся до вас усіх у цей день, коли я став, дякуючи Богові і вашому бажанню, президентом усіх єгиптян. І я розглядаю всіх єгиптян рівноправними та буду поважати всіх так само», – заявив він у неділю на телебаченні

Виборча комісія Єгипту оголосила в неділю, що Мохаммед Мусрі набрав на виборах майже 52 відсотки голосів, а його суперник і колишній прем’єр-міністр уряду скинутого народом Хосні Мубарака, Ахмед Шафік набрав понад 48 відсотків. Мурсі, який є професором у галузі технологій, став першим цивільним президентом у єгипетській історії. Чотири попередніх президенти країни, починаючи з військового перевороту 1952 року, були армійськими генералами.

Мурсі також заявив на телебаченні у неділю, що «революція продовжується і поки що всі її вимоги не задовільнені» та пообіцяв, що Єгипет буде дотримуватися всіх його міжнародних зобов’язань. Тепер перед новим президентом стоїть завдання об’єднати країну завдяки налагодженню співпраці з військовими.

Напередодні Військова рада Єгипту розпустила парламент, де більшість мали ісламісти, а також взяла на себе конституційні зобов’язання щодо створення нового тексту основного закону держави та винесення його на референдум. Лише після цього військові можуть оголосити про нові парламентські вибори. Військова рада Єгипту також постановила, що президент не матиме повноважень щодо зміни її складу.

У світі вітають результати президентських виборів у Єгипті

Ізраїль заявив одним із перших, що «цінує демократичний процес у Єгипті» та поважає результати виборів. Уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу у своїй заяві наголосив, що «Ізраїль очікує продовження співпраці з єгипетською владою на основі мирної угоди двох країн».

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ привітав у понеділок Мурсі з трибуни саміту міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі. «Я вітаю єгипетський народ із проведенням мирного демократичного процесу і бажаю всього найкращого новому президентові. Для друзів Єгипту в Європі дуже важливо, що новий президент пообіцяв стати президентом усіх єгиптян і зобов’язався вижити заходів у царині захисту прав жінок та релігійних меншин», – зауважив британський міністр.

Міністерство закордонних справ Ірану також привітало народ Єгипту з перемогою ісламістського кандидата і заявило, що ця країна перебуває в заключній стадії «ісламського пробудження».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG